Zelenski acuză Rusia că pregătește un „atentat cu scurgeri de radiații” la centrala de la Zaporojie. „Am informat toți partenerii”

Data publicării:
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, susține o conferință de presă la Kiev, în Ucraina, pe 2 iunie 2023.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Foto: Profimedia Images

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că a fost informat de serviciile secrete că rușii pregătesc un atentat „cu scurgeri de radiații” la centrala nucleară de la Zaporojie, adăugând că a transmis aceste informații tuturor partenerilor internaționali.

„Serviciile noastre au primit informații că Rusia ia în calcul scenariul unui atac terorist la centrala nucleară din Zaporojie. Un atac terorist cu scurgeri de radiații. Au pregătit tot ce trebuie pentru asta”, a spus Zelenski într-un mesaj video.

„Din păcate trebuie să reamintesc că radiațiile nu țin cont de granițe. Iar cine va fi afectat depinde de direcția vântului”, a spus Zelenski.

„Împărtășim toate informațiile pe care le avem cu partenerii noștri, cu toată lumea. Toate dovezile. Europa, America, China, Brazilia, India, lumea arabă, Africa - toate țările, absolut toată lumea ar trebui să știe asta. Organizațiile internaționale. Absolut toată lumea”, a spus președintele ucrainean.

„Nu ar trebui niciodată să fie atentate teroriste la nicio centrală nuclară din lume. De această dată nu este ca la Kahovka, întreaga lume a fost avertizată, deci întreaga lume trebuie să acționeze”, a mai spus Zelenski.

În replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că acuzațiile președintelui ucrainean sunt „încă o minciună”, scrie The Guardian.

Peskov a spus că inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) au vizitat recent centrala și nu au găsit nimic în neregulă.

În mesajul său video, Volodimir Zelenski a adăugat că există noi informații care dovedesc că distrugerea barajului de la Kahovka a fost o acțiune premeditată a rușilor.

„Serviciile de securitate ale Ucrainei au adunat noi dovezi despre felul în care teroriștii ruși au aruncat în aer barajul și alte structuri de la centrala hidroenergetică de la Kahovka. A fost în mod clar o crimă deliberată, premeditată. În teritoriul ocupat, într-o centrală care se afla sub controlul invadatorilor. Este important de precizat că, anul trecut, am avertizat întreaga lume că Rusia pregătește un astfel de atentat terorist”, a spus Zelenski.

„În legătură cu centrala de la Zaporojie, le reamintesc celor care au uitat: este cea mai mare centrală nucleară din Europa. AIEA, toate țările, toți liderii știu exact ce se întâmplă acolo. Rusia folosește centrala nucleară de la Zaporojie ca un element al agresiunii. A ocupat centrala, păstrează acolo arme și trupe”, a mai spus Zelenski.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri