ISW: Putin vrea ca prin numirea lui Belousov la Apărare să se pregătească pentru un război prelungit în Ucraina și un conflict cu NATO

Data actualizării: Data publicării:
Russian President Putin Meets with Deputy Prime Minister Andrei Belousov
Andrei Belousov și Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Vladimir Putin l-a înlocuit duminică pe Serghei Șoigu cu Andrei Belousov în funcția de ministru al apărării, mutându-l pe Șoigu în funcția de secretar al Consiliului de Securitate în locul lui Nikolai Patrușev. Aceste remanieri la nivel înalt în urma alegerilor prezidențiale din Rusia sugerează cu tărie că Putin face pași importanți în direcția mobilizării economiei rusești și a bazei industriale de apărare pentru a susține un război prelungit în Ucraina și, în cele din urmă, pentru a se pregăti pentru o viitoare confruntare cu NATO, apreciază Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Consiliul Federației Ruse a publicat duminică o listă cu miniștrii propuși de Putin în cabinet, care confirmă în special faptul că Putin l-a "propus" pe Belousov ca nou ministru al apărării (propunerile lui Putin sunt ordine). Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru TASS că Șoigu, care a fost ministrul rus al apărării din 2012 - va prelua funcția de secretar al Consiliului de Securitate și va acționa ca adjunct al lui Putin în Comisia militaro-industrială rusă.

Peskov a anunțat, de asemenea, că Putin l-a demis pe Patrușev din fosta sa funcție de secretar al Consiliului de Securitate "din cauza transferului [acestuia] la un alt post", care nu a fost precizat, și că Kremlinul va anunța noul său rol în "viitorul apropiat".

Peskov a mai precizat că generalul de armată Valeri Gherasimov va rămâne șeful Statului Major General al Rusiei, iar o schimbare în această funcție nu este prevăzută în acest moment. Gherasimov este, de asemenea, în prezent comandantul general al teatrului de operații pentru forțele rusești din Ucraina.

Numirea lui Belousov în funcția de ministru rus al Apărării reprezintă o evoluție semnificativă în eforturile lui Putin de a crea toate condițiile economice pentru un război prelungit. Belousov nu are experiență militară și este economist de meserie - a ocupat funcția de ministru rus al Dezvoltării Economice în perioada 2012-2013, după o carieră în domeniul analizelor și prognozelor economice între 1981 și 2006.

Lipsa sa de experiență militară nu este anormală - Șoigu, de asemenea, nu avea experiență în uniformă înainte de a prelua Ministerul Apărării. Belousov a ocupat apoi funcția de prim-viceprim-ministru din 2020 până la noua sa numire din 2024. Belousov este, de asemenea, un cunoscut susținător al implicării extinse a guvernului în economie.

Peskov a explicat că „este foarte important să se încadreze economia blocului de securitate [verticala puterii de securitate internă] în economia țării", sugerând că Kremlinul intenționează ca Belousov să integreze și să alinieze baza industrială de apărare și industriile afiliate forțelor de securitate și apărare ale Rusiei cu politica economică internă mai largă.

Mai multe surse interne rusești au reacționat în mod similar la noua poziție a lui Belousov și au afirmat că aceasta arată că Putin este foarte îngrijorat de nivelurile de corupție și de utilizarea abuzivă a fondurilor în cadrul armatei ruse, de conflictele dintre armată și baza industrială de apărare și de ineficiența percepută a Ministerului rus al Apărării în ansamblu.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Primul medicament pentru regenerarea dinților, aprobat pentru teste pe oameni
Digi FM
Dan Negru a dezvăluit pe cine ar vota să conducă Bucureștiul: „Le-a făcut pe toate în doi ani! A scris și...
Pro FM
Taylor Swift, după zvonurile potrivit cărora Lady Gaga ar fi însărcinată: „E iresponsabil să comentezi despre...
Film Now
Jennifer Lopez dezminte zvonurile despre divorț și neagă faptul că ar avea probleme în căsnicie: „Există...
Adevarul
A fost descoperită cauza majoră a bolii inflamatorii intestinale
Newsweek
VIDEO Nave de război și submarine ale Rusiei, la doar 450 km de SUA. De ce apar în poziție de luptă?
Digi FM
VIDEO Cum să prevenim burnout-ul: Andreea Raicu dezvăluie secretele echilibrului între muncă și viața...
Digi World
Semnul de pe unghii pe care nu trebuie să-l ignori: "Ar putea fi o formă gravă de cancer de piele"
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Martin Lawrence, despre motivul pentru care a refuzat oferta lui Jackie Chan de a juca alături de el în Rush...
UTV
Brasov, Cluj-Napoca si Sibiu, in topul oraselor in care oamenii ar alege sa se mute, arata un studiu realizat...