Ucrainenii sunt sfătuiți să nu ia pastile de iod preventiv, după ce Zelenski a avertizat că rușii pregătesc un atentat cu radiații

Data publicării:
Oameni stau la coadă la o farmacie în orașul Kramatorsk din sudul Ucrainei, pe 16 iulie 2022.
Ministerul ucrainean al Sănătăţii i-a îndemnat pe cetățeni să nu ia pastile de iod preventiv. Foto: Profimedia Images

Ministerul ucrainean al Sănătăţii i-a îndemnat vineri pe cetățeni să nu ia pastile de iod preventiv, după ce, joi, preşedintele Volodimir Zelenski a anunțat că a primit informații de la serviciile secrete potrivit cărora rușii iau în calcul un atentat care implică „scrugeri de radiații” la centrala nucleară de la Zaporojie.

Ulterior, Ministerul Sănătăţii a publicat pe Telegram recomandări care să fie urmate în caz de incident nuclear. Iodul nu este necesar decât dacă există un incident nuclear dovedit, a transmis instituția. Evitarea panicii a fost o altă recomandare.

„Nu faceţi jocul inamicului”, a cerut ministerul.

„Preşedintele Zelenski nu a spus nimic nou. Rusia este o ţară teroristă de la care, la fel ca de la o maimuţă cu o grenadă, te poţi aştepta la orice”, a mai transmis instituția joi.

Vineri, într-un alt comunicat, ministerul ucrainean a avertizat că luarea comprimatelor de iod poate avea efecte adverse.

„Luarea necontrolată a iodurii de potasiu este periculoasă”, iar supradozarea riscă să aibă „consecinţe grave”, „chiar moartea”, a avertizat Ministerul Sănătății.

Președintele Ucrainei a acuzat joi Rusia că ar pregăti un „atentat terorist” la centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa, ocupată în sudul ţării de trupele ruse din martie 2022.

„Serviciile noastre au primit informații că Rusia ia în calcul scenariul unui atac terorist la centrala nucleară din Zaporojie. Un atac terorist cu scurgeri de radiații. Au pregătit tot ce trebuie pentru asta”, a afirmat el.

Kremlinul a respins imediat această acuzaţie, calificând-o drept „minciună”.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) nu a confirmat joi minarea bazinului de răcire de la uzina din Zaporojie, aşa cum afirmase anterior şeful serviciului de informaţii militare de la Kiev, dar a precizat că mine fuseseră amplasate totuşi anterior în jurul centralei şi în unele locuri din interiorul său, potrivit Ukrainska Pravda.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri