Scăderi pe toate segmentele pieței imobiliare: proprietăți, chirii, vânzări. Cu cât se vor ieftini casele (studiu)

Data publicării:
casa luata cu credit
Românii cu mai multe case vor plăti un impozit nou, respectiv impozitul pentru deținerea mai multor proprietăți. Foto: GettyImages

Prețul apartamentelor va scădea cu 5-10% în medie la nivel naţional, cu variaţiuni în funcţie de piaţă/oraş, estimează specialiștii de pe piața imobiliară. 40% dintre ei cred că volumul de tranzacţii imobiliare va scădea pentru toate tipurile de proprietăţi, la fel ca și prețul chiriilor, relevă datele unui studiu despre impactul Covid-19 asupra piaţei imobiliare, realizat la nivel european, potrivit Agerpres.

Piața imobiliară va suferi scăderi pe toate segmentele, potrivit studiului: preţul vânzărilor, preţul închirierilor, dar şi volumul tranzacţiilor.

În România, specialiştii estimează o scădere medie de 5-10% a preţului de vânzare pentru apartamente, cu variaţiuni în funcţie de piaţă/oraş.

La nivel european, pe segmentul vânzări, peste 50% dintre specialiştii în imobiliare estimează scăderi ale preţurilor tot de 5-10%. Excepţie fac Franţa, Finlanda, Olanda, Cehia şi Turcia, unde se prevede o creştere între 2-5% a preţului la case.

Pe segmentul închirieri, pe plan global, specialiştii prezic o scădere a preţurilor cuprinsă între 10 şi 15%. Totodată, 70% dintre participanţii la studiu indică scăderi între 10-20% ale preţurilor pentru proprietăţile comerciale.

În România, 28% dintre specialişti estimează scăderi atât în mediul rural, cât şi în cel urban, se arată într-un comunicat al RE/MAX, realizatorul studiului.

În ceea ce ţine de volumul tranzacţiilor, specialiştii estimează o uşoară tendinţă de scădere la nivel european, cu excepţia Franţei, Poloniei, Bulgariei, unde circa 50% dintre participanţi preconizează creşteri pe segmentul case.

Pe plan local, peste 40% dintre participanţi estimează o scădere a volumului de tranzacţii imobiliare, pentru toate tipurile de proprietăţi.

De asemenea, mai mult de 65% dintre participanţii la studiu preconizează o scădere a volumului de tranzacţii pe segmentul comercial, atât la nivel de vânzări, cât şi de achiziţii. Totodată, peste 40% consideră că va scădea numărul tranzacţiilor pe segmentul proprietăţi pentru investiţii.

Potrivit rezultatelor obţinute, printre motivele principale care determină scăderea volumului de tranzacţii se numără rata ridicată a şomajului şi incertitudinea generală, respectiv nesiguranţa financiară din partea cumpărătorilor.

Studiul RE/MAX a fost realizat pe un eşantion de 2.130 de agenţi şi brokeri de top, din 27 de regiuni din Europa, cu o participare aproximativ egală de femei şi bărbaţi, majoritatea cu vârste cuprinse între 30 şi 45 de ani. Jumătate dintre participanţii la studiu au o experienţă de minim trei ani în cadrul agenţiilor RE/MAX.

Editor: B.P.

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
SRI, mesaj viral pe Facebook, de Ziua Copilului: „Tu ce vrei să te faci când o să fii mare?”
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Sophia Loren, apariție rară în public. Actrița în vârstă de 89 de ani s-a sprijinit de un baston, în timp ce...
Adevarul
Presa rusă scrie despre declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial după ce Putin a avertizat Occidentul...
Newsweek
Recunoașteți personajul? Marele actor care avea Parkinson de la debut. A călcat „pe bec" în căsnicie
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...