În Mariupolul în ruine, propaganda rusă promovează case "premium" care se vând cu milioane de ruble: "Cerul e albastru, lumea zâmbește"

Data publicării:
mariupol dupa bombardamente
În Mariupolul în ruine, propaganda rusă promovează case "premium" care se vând cu milioane de ruble. FOTO: Profimedia Images

La sfârșitul lunii ianuarie, pe TikTok și X (fostul Twitter) au fost distribuite mai multe clipuri despre piața imobiliară din Mariupol, orașul ucrainean ocupat de Rusia. De când a invadat Ucraina, armata rusă a bombardat orașul timp de 85 de zile. Mariupol a fost pur și simplu redus la ruine, iar estimările indică 100.000 de morți. După ce au ocupat orașul, rușii au încercat să îl reconstruiască și să șteargă orice urmă de crime de război. Sunt scoase la vânzare locuințe cu până la șase milioane de ruble, iar anunțurile vorbesc despre un oraș în care „toată lumea zâmbește”, pentru că „cerul e albastru”.

Intitulat „Prețuri șocante pentru apartamente din Mariupol - Milioane pentru ruine”, filmul a fost lansat în noiembrie pe canalul YouTube în care e promovat proiectul coordonat de Regina Orekhova, jurnalist la RIA Novosti. În 2022, ea a primit un premiu special de la Uniunea Jurnaliştilor din Rusia pentru „curaj în îndeplinirea sarcinilor jurnalistice”, scrie site-ul Meduza.

Proiectul Mirnyie este promovat ca prezentând „viața oamenilor obișnuiți din zona de conflict”. „Acestea sunt poveștile oamenilor care s-au trezit prinși în atacuri - unii au plecat, în timp ce alții au rămas. Le prezentăm experiențele, ce cred și cum supraviețuiesc”, este descrierea proiectului.

Orekhova relatează din Mariupol și a abordat subiecte precum tunelurile subterane ale Azovstal, portul maritim, maternitățile din oraș și teatrul care a fost distrus în atacul aerian care s-a soldat cu 1.000 de morți din rândul civililor care se adăpostiseră acolo.

În introducerea filmului de jumătate de oră, Orekhova spune că intenționează să  răspundă la mai multe întrebări: Cum cumperi un apartament în Mariupol?, Este mai profitabil să investești în „ruine” pe care să le vinzi după renovare?, Cum se se închiriază un spațiu comercial pentru o afacere și cât costă?, Ce apartamente sunt de vânzare și cum se stabilește prețul?”. Orekhova vorbește despre „clădiri deteriorate”, dar și despre clădiri „noi și renovate”. „Piața imobiliară este  neconvențională. Am analizat-o în detaliu și vă voi spune totul despre asta”, adaugă ea în prezentarea filmului.  

Orekhova a vorbit cu trei agenți imobiliari locali care au arătat mai multe proprietăți scoase la vânzare în diferite zone ale orașului. În mare parte sunt  apartamente pe jumătate distruse, abandonate în grabă de locuitorii care au fugit de război. Cu toate acestea, chiar și astfel de proprietăți, potrivit agenților imobiliari, sunt la mare căutare. În unele cazuri, sunt de vânzare doar părți din ziduri care au rămas în picioare după bombardamente. Cu toate acestea, companiile de construcții din Rusia vor restaura aceste clădiri gratuit, ceea ce crește semnificativ prețurile, promit agenții imobiliari. Sunt de asemenea și proprietăți neatinse de război sau apartamente recent renovate în clădiri restaurate. Prețurile pentru acestea variază între patru și șase milioane de ruble (aproximativ 50.000-66.000 de dolari). Apartamentele din clădirile istorice din epoca lui Stalin din centrul orașului Mariupol, cu curți interioare, parcare și vedere la mare sunt considerate locuințe de lux.

Filmul nu explică de ce sau, mai important, de către cine au fost distruse toate locuințele din Mariupol. Agenții imobiliari vorbesc evaziv despre „toate acele evenimente” sau „acțiuni militare”.  

În timp ce prezintă un apartament cu trei camere, devastat de război, situat în centrul orașului, agentul imobiliar pe nume Natalia susține că „nu trebuie să ne concentrăm pe ce s-a întâmplat cu apartamentul, ci pe potențialul lui”. Nu există electricitate, tavanul e plin de igrasie, iar obiectele personale, inclusiv jucării și un scaun înalt, zac împrăștiate peste tot. Ferestrele au fost însă înlocuite. Natalia subliniază „priveliștea magnifică” de la balcon. „Aceste clădiri au supraviețuit războiului și sunt încă în picioare”, susține Natalia.

Agenții imobiliari spun că apartamentele sunt în cea mai mare parte cumpărate de nou-veniți „din Rusia” și că le e milă de localnicii care nu își pot permite locuințe nou construite.

Luisa, șefa unei agenții imobiliare, spune că locuitorilor din Mariupol le este imposibil să obțină un apartament fără ajutorul Rusiei. Ea spune că „localnicii nu își permit să-și răscumpere casele vechi din Mariupol sau să cumpere altele noi”. Când se construiesc noi construcții acolo unde erau casele lor distruse, ucrainenii nu își permit creditele, deși sunt înregistrați legal la adresă.

Tatiana, un alt agent imobiliar, crede că în Mariupol totul „revine pe drumul cel bun”. Ea spune că oamenii se întorc, „chiar și cei care nu aveau în plan să o facă”. „Cererea [pentru apartamente] este foarte mare, mult mai mare decât oferta”, spune Tatiana. „Dacă un apartament este în stare proastă, dar la un preț bun, tranzacția merge repede. Cumpărătorii interesați sunt în principal nou-veniți. Oamenii din Siberia sunt și ei interesați de briza noastră de pe litoral.”

„Mariupol nu a cunoscut niciodată o creștere atât de rapidă. Orașul se dezvoltă în fața ochilor noștri. Nici nu știi când mahalalele se vor transforma în cartiere de lux. Pentru că cerul nostru este albastru. Când spun asta, toată lumea zâmbește, de fapt. Înainte, cerul nostru era gri sau maro, niciodată albastru. Și acum viața este din ce în ce mai bună. În Mariupol, totul va fi bine, totul se va rezolva”, adaugă agentul imobiliar.

 

 .

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Pensie cu 1.400 lei mai mare la recalcuare, deși s-a pensionat la doar 59 ani. Câte puncte bonus are
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez, detaliul care amplifică zvonurile privind divorțul de Ben Affleck: „Lipsă de integritate și...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...