Erbașu: În Europa sunt peste 700.000 de români care lucrează în construcţii, iar în România 400.000. Învârtim aceeaşi oameni

Data actualizării: Data publicării:
Oameni pe șantier.
Oamenii de afaceri se așteaptă ca prețurile în construcții să crească în următoarele luni. Foto: GettyImages

În România sunt peste 400.000 de lucrători în construcţii, în timp ce în Europa sunt peste 700.000 de români care activează în acest domeniu, a afirmat, marţi, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), Cristian Erbaşu.

„Noi reprezentăm Federaţia şi interesele dezvoltatorilor imobiliari în Federaţia Europeană şi a constructorilor. Suntem câteodată în situaţia când sunt interese divergente. Constructorii dau faliment acum din alte două situaţii: n-au oameni şi semnează contracte pe care nu le pot duce la finalizare. N-au de unde. Noi învârtim aceeaşi oameni. Şi al doilea lucru, o altă problemă majoră, vizavi de finanţare. În România sunt peste 400.000 de lucrători în construcţii, dar în Europa sunt peste 700.000 de români care lucrează în construcţii. Gândiţi-vă dacă se dă drumul la reconstrucţia Ucrainei, ce se va întâmpla”, a afirmat Cristian Erbaşu, la conferinţa „Cum (NU) construim în România. Soluţii la provocările momentului”, organizată de DC Media Group.

Totodată, preşedintele FPSC a menţionat că, anul viitor, va solicita câteva dezbateri serioase, în numele constructorilor, potrivit Agerpres.

„Colegilor de la investiţii private le aduc aminte un singur lucru: n-au cultivat, au stors tot ce au putut din constructor, n-au cultivat dezvoltarea acestei bresle, din dorinţa de a face profit. Şi eu sunt investitor, să ştiţi, şi vă dau doar trei cifre: în România, ceea ce se construieşte cu 700 de euro, de vreun an-doi pentru că înainte să construia cu 500 de euro, în Polonia se construieşte cu 1.200 - 1.300 euro, iar în Belgia se construieşte cu 2.500 euro. Acelaşi lucru, spaţiu locativ, se vinde în România 1.000, 1.200, 1.500 euro, în Polonia cu 2.500 euro, în Belgia cu 5.000 - 6.000 euro. Nu sunt în centrul oraşelor mari, mai pe la margine. Vă spun acum profiturile. Profiturile medii, în România, sunt undeva spre 40%, scad deja spre 30%, în Polonia sunt în jur de 20%, în Polonia sunt în jur de 20%, iar în Belgia 12%. Deci lucrurile sunt invers. Deci, să nu ne surprindă faptul că lucrurile nu merg bine, n-au o direcţie sănătoasă”, a mai spus preşedintele FPSC.

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita