Fermierii români nu mai vor sisteme antigrindină. Ce nemulțumiri au agricultorii

Data actualizării: Data publicării:
sistem antigrindina
Fermierii din Parhova spun că nivelul precipitațiilor a scăzut cu 300 de litri pe an, într-o zonă unde se folosește sistemul antigrindină. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Statul investește milioane de lei în sistemul antigrindină, dar fermierii nu îl mai vor. Aceștia spun că folosirea rachetelor antigrindină favorizează apariția secetei.

Fermierii sunt nemulțumiți de sistemele antigrindină. Ei spun că odată ce se lansează rachetele antigrindină, nu distrug doar grindina, ci și norii, și apoi lipsesc precipitațiile.

Fermierii din Prahova spun că nivelul precipitațiilor a scăzut cu 300 de litri pe an, într-o zonă unde se folosește sistemul antigrindină. Culturile au scăzut cu 30%, din cauza secetei.

Nemulțumirile au ajuns la Ministerul Agriculturii, iar ministrul Florin Barbu a spus că rachetele antigrindină, în câteva județe, vor fi lansate doar cu aprobarea sa. Este vorba de județele Prahova, Vaslui, Buzău, Iași.

Cu toate acestea, în ultima ședință de guvern s-a aprobat o suplimentare a bugetului pentru acest sistem, ca să se extindă și în partea de nord a țării, mai ales în Suceava.

Banii vor fi investiți și într-un studiu care să determine dacă fermierii au dreptate, pentru că autoritatea care se ocupă de sistemul antigrindină îi contrazice, spunând că precipitațiile au crescut cu 20% în zonele unde a fost folosit.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri