Roșiile au devenit un lux. În piețe kilogramul se vinde și cu 60 de lei: „Foarte scumpe. Mai bine iau carne de porc”

Data publicării:
rosii
Fermierii au o explicație: spun că îi costă mult să le producă în această perioadă a anului. FOTO: Shutterstock

Trufandele românești au apărut deja în piețe, dar prețurile mari îi dezarmează pe cei care vor să cumpere verdețuri cu savoare autohtonă. Spre exemplu, roșiile românești se vând în piețe chiar și cu 60 de lei kilogramul. Fermierii vin si cu o explicație: spun că îi costă mult să le producă în această perioadă a anului, deși statul acordă cele mai mari subvenții pentru roșii.

Roșiile s-au copt mai repede în acest an.

Cornel Veltuș - producător local: „Anul trecut am ieșit pe 20 aprilie și anul acesta de luni începem să recoltăm.”

Reporter: „Cu cât vor pleca de aici, de la dumneavoastră, roșiile?”

Cornel Veltuș - producător local: „Undeva la 38-35 de lei.”

Reporter: „Deja pe tarabă se vând la preț aproape dublu.”

Cornel Veltuș - producător local: „Da!”

Mihai Veltuș - producător: „Investiția este exagerat de mare. Există foarte multe riscuri să nu o scoatem.”

În piețele din Craiova, de exemplu, nu există roșii românești, pentru că sunt scumpe.

În prezent, în piețele din Craiova sunt doar roșii din Italia și din Grecia. Se vând foarte bine, pentru că prețul este unul mult mai mic.

Primele roșii românești se vând chiar și cu 60 de lei kilogramul

Fermierii spun că le vând în Capitală, acolo unde primele roșii românești se vând chiar și cu 60 de lei kilogramul.

Comerciant: „Sunt de aur! Chiar sunt de aur!”

Reporter: „De ce sunt așa de scumpe?”

Comerciant: „Așa sunt! Este prima dată când apar și sunt scumpe. În timp o să se ieftinească, vă dați seama.”

Reporter: „Și ce origine sunt?”

Comerciant: „Sunt de ale noastre, Giurgiu.”

Prețurile piperate îi țin departe pe românii care vor să cumpere legume cu savoare autohtonă.

- „Foarte scumpe! Și o să fie din ce în ce mai scumpe!”

- „Mai bine iau carne de porc și mănânc carne, decât roșii.”

- „Aș sta să mă gândesc, dar probabil că de poftă mi-aș lua două, trei roșii, nu un kilogram.”

Explicația fermierilor

Fermierii au o explicație: spun că îi costă mult să le producă în această perioadă a anului.

Ion Păunel - fermier: „Legumele care vin din import sunt puțin mai ieftine, pentru că acolo vorbim de alte condiții meteorologice, vorbim de alte producții. Fermierul rămâne cu un profit de 2-3 lei.”

În prezent, statul acordă subvenții pentru roșii, iar, teoretic, măsura ar trebui să scadă prețul.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu și soția lui, 19 ani de iubire și doi copii. "Nici nu știi ce să zici la o aniversare din...
Pro FM
Hailey Bieber e însărcinată și are deja o burtică proeminentă. Modelul și Justin Bieber au anunțat că vor...
Film Now
Chris Hemsworth, dezvăluiri despre rolul interpretat în „Furiosa”, prequel al filmului „Mad Max: Fury Road”...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de...