Fermierii francezi și spanioli dau un „ultimatum” Uniunii Europene

Data actualizării: Data publicării:
fermierii francezi ultimatum
„Au două luni să găsească o soluţie”, transmit fermierii francezi și spanioli liderilor UE. Sursa foto: Profimedia Images

Circa 300 de agricultori francezi şi spanioli au blocat joi cu tractoarele punctul rutier de taxare Biriatou la frontiera dintre Franţa şi Spania, unde au transmis un "ultimatum" către UE şi instituţiile comunitare, în special Comisia Europeană, cerând de la 1 iunie scutirea completă de taxe a combustibilului şi energiei folosite în producţia agricolă, transmite AFP, preluată de Agerpres.

"Au două luni să găsească o soluţie, noi ne vom întoarce acum să muncim în fermele noastre, dar dacă va fi nevoie vom reveni aici la începutul lunii iunie" pentru noi proteste, a declarat un reprezentant al manifestanţilor.

"Este prima dată când ne mobilizăm împreună şi probabil nu va fi ultima", a spus la rândul său un fermier spaniol despre acest protest comun al agricultorilor din Franţa şi Spania.

Agricultorii din mai multe state ale UE, atât din Vest cât şi din Est, s-au mobilizat masiv la proteste de la începutul anului şi continuă să o facă. Ei protestează în special contra concurenţei neloiale făcute de produsele ucrainene scutite atât de taxe vamale cât şi de obligaţia respectării standardelor europene, astfel că sunt comercializate în UE la preţuri de dumping sub cele ale producătorilor locali.

De asemenea, numeroase produse agricole ucrainene nu ajung pe pieţele către care sunt expediate, cum ar fi de pildă cele exportate către Africa şi Orientul Mijlociu, şi rămân în statele UE, constată organizaţiile agricole, care au avertizat că, în aceste condiţii, "agricultorii din România, Bulgaria, Polonia, Ungaria şi Slovacia îşi vând în prezent produsele la preţuri cu circa 40% sub preţurile pieţei, aceasta presupunând că reuşesc să vândă", iar "mii de exploataţii se confruntă cu ameninţarea iminentă de faliment".

Agricultorii europeni denunţă în plus restricţiile ce le sunt impuse prin politicile de mediu înscrise în Pactul Verde al UE, preţurile de achiziţie prea mici pentru producţia lor în cadrul Politicii Agricole Comune a UE şi creşterea costurilor, unele din aceste costuri fiind tot rezultatul noilor politici de mediu sau al unor decizii guvernamentale, precum creşteri de accize la combustibil ori eliminarea unor subvenţii.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri