Fermierii francezi au blocat drumurile din jurul Parisului și amenință că vor intra în capitală

Data publicării:
protest fermieri paris
O filială a sindicatului fermierilor FNSEA intenționează să creeze 11 blocaje rutiere pe principalele axe de navetiști din jurul Parisului. Sursa foto: Profimedia Images

Fermierii francezi au blocat vineri una dintre principalele autostrăzi care leagă Parisul de orașul nordic Lille și Belgia, provocând blocaje îndelungate în trafic, ca parte a protestelor la nivel național pentru prețurile scăzute la alimente și birocrația excesivă, transmite Reuters.

Sindicatele organizează barierele rutiere din Paris și din jur pentru a crește presiunea asupra guvernului premierului Gabriel Attal, pe care fermierii îl acuză că nu a făcut suficient pentru a-i ajuta.

„Vom merge direct la Paris pentru a ne arăta furia și nemulțumirile”, a spus fermierul Matteo Legrand.

Filiala din regiunea Île-de-France a sindicatului fermierilor FNSEA intenționează să creeze 11 blocaje rutiere pe principalele axe de navetiști din jurul Parisului, inclusiv pe autostrăzile A6, A10 și A13, potrivit unui document văzut de Reuters.

Biroul lui Attal a informat că premierul va ține un discurs care să abordeze preocupările fermierilor, într-un sat de munte lângă granița cu Spania, la aproximativ 800 km de Paris.

Luptându-se pentru a atenua tensiunile, miniștrii de finanțe și de agricultură au discutat vineri cu oficialii din industria alimentară prețurile echitabile la produse - o „prioritate numărul unu” pentru fermierii care spun că suferă de pe urma eforturilor guvernului de a scădea prețurile de consum.

„Problema centrală este legată de veniturile fermierilor”, a declarat ministrul de Finanțe Bruno Le Maire după întâlnire, adăugând că guvernul își va „dubla” eforturile în aplicarea unei legi menite să garanteze prețuri echitabile pentru fermieri.

Paris : conference de presse de Bruno le Maire et Marc Fesneau
Foto: Bruno Le Maire / Sursa foto: Profimedia Images

Anterior, Le Maire a petrecut luni de zile făcând presiuni pe giganții din industria alimentară precum Carrefour și Danone să-și reducă prețurile după o perioadă de inflație ridicată, stârnind astfel furia fermierilor.

Dar vineri el a promis că va fi „nemilos” față de giganții companiilor alimentare și supermarket-uri pentru a ajuta la asigurarea unei compensații financiare adecvate pentru producătorii agricoli.

Mulți fermieri din Franța, cel mai mare producător agricol al Uniunii Europene, spun că se confruntă cu o presiune tot mai mare din partea comercianților cu amănuntul pentru a-și reduce prețurile și că acest lucru le amenință mijloacele de trai.

Printre alte nemulțumiri, sindicatele agricole citează, de asemenea, o taxă guvernamentală pe combustibilul pentru tractoare, importurile ieftine de alimente străine, accesul la apă, birocrația excesivă și regulile de mediu.

Franța este cuprinsă de proteste în regiunile rurale de două săptămâni, în timp ce și alte țări europene, inclusiv Germania, Polonia și România, s-au confruntat cu demonstrații ale fermierilor furioși din cauza scăderii nivelului de trai.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri