Corpul de control la Casa Unirea: Facturi neachitate de 10 milioane de euro. Energizante, chipsuri și produse din afara UE

Data actualizării: Data publicării:
AFUMATI - DESCHIDERE MAGAZIN - CASA UNIREA - 18 DEC 2023
Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Probleme mari la Casa de Comerț Unirea. Deși magazinul trebuia să vândă doar produse românești, pentru a salva agricultura, pe rafturi și-au găsit locul și unele din import, cum ar fi cornuri, chipsuri și băuturi alcoolice. Din acest motiv, ministrul Agriculturii a trimis Corpul de control să verifice situația. Potrivit unor surse Digi24, în urma verificărilor s-a descoperit că se vând și energizante, sucuri dar și legume, care vin din afara Uniunii Europene.

Georgiana Iuzic, reporter Digi24: Încă din luna decembrie, Ministerul Agriculturii a trimis corpul de control la Casa Unirea, pentru a verifica cum se comercializează produsele. Potrivit unor surse, în urma verificărilor s-a constatat că pe lângă produsele românești, Casa Unirea comercializa și multe produse din import. Este vorba despre sucuri, energizante dar și despre bere. Discutăm și despre legume care proveneau din afara UE. 

Mai mult decât atât, verificările au adus în evidență și faptul că erau facturi neachitate de 10 milioane de euro de la retaileri către Casa Unirea. 

În momentul de față, Casa Unirea preia marfa de la fermieri, o plătește direct, după care pune un adaos de 3% și vinde mai departe către retaileri. Corpul de control a constatat că societatea înființată de stat nu avea facturi achitate de 10 milioane de euro în ultimele 6 luni din 2023. 

Controlul încă nu s-a finalizat. Rămâne de văzut ce măsuri se vor lua. Ministrul agriculturii spunea că se vor lua măsuri destul de drastice dacă faptele sunt grave. 

Proiectul Casei de Comerț Unirea a început din 2018, pe vremea când ministru al agriculturii era Petre Daea, însă mereu a fost un eșec, deoarece magazinele dădeau faliment rând pe rând. În 2023 Guvernul a decis să reînvie acest proiect, însă sub o formă în care să fie un intermediar, nu un magazin fizic. Singurul magazin care s-a deschis a fost la finalul anului 2023, în Afumați. Vorbim despre un „cash&carry” unde momentan se vând doar produse angro. 

Reprezentanții Casei spuneau că la finalul lunii ianuarie, începutul lunii februarie ar urma să se vândă produse și către români. 

Directoarea Casei de Comerț Unirea: Putem să vindem tot ce este fabricat în România. Există cerere 

Într-o primă reacție pentru Digi24, directorul Casei Unirea, Mariana Cotoi, spune că nu există niciun document care să-i interzică să vândă energizate și sucuri, mai ales dacă pentru aceste produse există cerere pe piață. Cât despre gaura de 10 milioane de euro, aceasta recunoaște că sunt facturi întârziate, însă spune că așa e în comerț. 

Mariana Cotoi, director Casa Unirea: „Nu confirm această cifră. Confirm faptul că într-adevăr la unii beneficiari sunt întârzieri, dar aceste întarzieri sunt purtătoare de penalități si avem instrumente de plată care acoperă întreaga sumă, și a debitului și a penalităților. 

Putem să vindem tot ce este fabricat în România, nu exista niciun impediment ca să vinzi sucuri și energizante, nu avem niciun impediment în statutul societății să facem acest lucru. Tot ce înseamnă produs agro-alimentar se poate vinde. Păi dacă este cerere pentru sucuri, pentru bere, pentru energizant, să nu o vindem?! Până la urmă se regăsește în plus valoare tot în România”.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri