Noi probleme pentru Liviu Dragnea. Viorica Dăncilă întârzie să trimită Parlamentului cererea de restructurare a Guvernului

Adriana Duțulescu Data actualizării: Data publicării:
Liviu Dragnea si Viorica Dancila
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Viorica Dăncilă a trimis marți la Parlament lista priorităților legislative ale Guvernului, dar nu și cererea pentru restructurarea Guvernului. Potrivit legii 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor ”Primul-ministru poate cere Parlamentului modificarea structurii Guvernului prin înfiinţarea, desfiinţarea sau, după caz, divizarea ori comasarea unor ministere. În astfel de situaţii prevederile art. 36 se aplică în mod corespunzător”

Pentru ca noua structură să fie validată, este nevoie de votul majorității parlamentarilor, adică 233 de deputații și senatori trebuie să fie de acord cu acest lucru.  

Conform discuțiilor purtate luni seara la nivelul liderilor Coaliției, miercuri urma să aibă loc o ședință a CEx al PSD care să valideze prin vot politic transformarea secretarului general al Guvernului în membru plin al executivului, pentru ca această restructurare să aibă un pretext oficial. Tot miercuri urma să aibă loc ședința plenului reunit al Parlamentului, în care să se dea vot pe această restructurare. 

Până la ora redactării acestei știri, nu exista nicio convocare pentru ziua de miercuri, nici pentru o ședință a PSD, nici pentru o ședință a Birourilor Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului, care să convoace la rândul lor, plenul reunit al celor două camere. Social-democrații așteptau răspunsul lui Klaus Iohannis în legătură cu cele trei propuneri de miniștri formulate de social-democrați. Dacă miercuri nu se dă votul pentru restructurarea Guvernului, tranșarea numirii lui Eugen Nicolicea la Justiție se va amâna cu cel puțin două săptămâni, având în vedere că urmează vacanțele de Paște și 1Mai. 

Viorica Dăncilă a încercat să poarte astăzi o discuție telefonică cu Președintele Iohannis, dar acesta se afla într-o întâlnire, și premierului i s-a transmis că va fi contactată ulterior. Dăncilă nu este de acord cu proiectul de restructurare a Guvernului, ea pledând în ședința CEX al PSD de săptămâna trecută pentru o remaniere care să permită și acordul Președintelui pe numirile miniștrilor. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri