Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au fost rase de pe hartă pentru proiectul NEOM

Data actualizării: Data publicării:
ilustrație cu orașul The Line din cadrul megaproiectului Neom din Arabia Saudită
Piesa centrală a proiectului ecologic NEOM este The Line, un oraș fără mașini care se va întinde pe o lungime de 170 de kilometri în deșertul din Arabia Saudită. Foto: Shutterstock

Autoritățile saudite au permis utilizarea forței letale pentru a face loc unui oraș al viitorului pe care Arabia Saudită îl construiește în deșert cu ajutorul a zeci de companii din Occident, potrivit unui fost ofițer al serviciilor de informații citat de BBC.

Colonelul Rabih Alenezi a spus că i s-a ordonat să îi evacueze pe membrii unui trib din Arabia Saudită pentru a face loc orașului inteligent The Line, care face parte din proiectul ecologic NEOM.

Unul dintre săteni a fost împușcat și ucis după ce s-a opus evacuării.

NEOM, regiunea urbană ecologică de 500 de miliarde de dolari din Arabia Saudită, face parte din strategia Saudi Vision 2030, prin care saudiții încearcă să diversifice economia regatului dincolo de comerțul cu petrol.

Proiectul cel mai important este The Line, un oraș fără mașini care va avea o lățime de doar 200 de metri, dar o lungime de 170 de kilometri – cu toate că se estimează că doar 2,4 kilometri vor fi construiți până în 2030.

Zeci de companii din întreaga lume sunt implicate în dezvoltarea proiectului NEOM. Zona în care va fi ridicat orașul a fost descris drept „pânza goală” perfectă de către liderul saudit, prințul moștenitor Mohamed bin Salman.

neom-the-line-arabia-saudită-3
Zeci de companii din întreaga lume sunt implicate în dezvoltarea proiectului NEOM. Foto: Profimedia Images

Totuși, peste 6.000 de oameni au fost strămutați pentru ca proiectul să poată continua, conform guvernului saudit, iar grupul ALQST, care apără drepturile omului, estimează că cifrele reale sunt mult mai mari.

Din imaginile obținute prin satelit cu cele trei sate demolate – al-Khuraybah, Sharma și Gayal – se poate vedea cum toate casele, școlile și spitalele au fost rase de pe fața pământului pentru a face loc proiectului NEOM.

Colonelul Alenezi, care se află de anul trecut în exil în Marea Britanie, a spus că ordinul de evacuare pe care a trebuit să îl aplice era pentru al-Kuraybah, sat aflat la 4,5 kilometri sud de The Line.

Satele erau locuite în mare parte de tribul Huwaitat ai căror membri au trăit în regiunea Tabuk din nord-vestul țării de multe generații.

NEOM and the Sinai Peninsula, planned smart city in Saudi Arabia, political map
Peste 6.000 de oameni au fost strămutați pentru ca proiectul The Line să poată continua. Foto: Profimedia Images

Alenezi a spus că ordinul emis în aprilie 2020 precizează că Huwaitat este compus din „mulți rebeli” și că „oricine continuă să se împotrivească evacuării ar trebui omorât, așa că a permis utilizarea forței letale împotriva oricui a rămas în casa lui”.

Cu toate că Alenezi a reușit să evite să participe la misiune din motive medicale pe care le-a inventat, misiunea a fost dusă la capăt și fără el.

Abdul Rahim al-Huwaiti a refuzat să le permită autorităților să îi evalueze proprietatea și a fost împușcat și ucis de aceștia o zi mai târziu. Bărbatul a postat mai multe videoclipuri pe rețelele sociale în care protesta împotriva evacuărilor.

Forțele de securitate au susținut la acea vreme că al-Huwaiti a deschis focul asupra lor și că au fost obligați să reacționeze în acest fel. Organizațiile care luptă pentru drepturile omului și ONU au spus că bărbatul a fost ucis doar pentru că s-a împotrivit evacuării.

The Line Expo - Riyadh, Saudi Arabia - 15 Nov 2022
Toate casele, școlile și spitalele din cele trei sate au fost rase de pe fața pământului pentru a face loc proiectului NEOM. Foto: Profimedia Images

Cel puțin alți 47 de săteni au fost reținuți după ce s-au opus evacuării, iar mulți dintre ei au fost judecați pentru acte de terorism. Din aceștia, 40 au rămas la închisoare, iar cinci dintre ei au fost condamnați la moarte, potrivit ALQST.

Mai multe persoane au fost arestate pentru simplul fapt că au postat pe rețelele sociale imagini în care jeleau moartea lui al-Huwaiti.

Autoritățile saudite spun că persoanele evacuate pentru a face loc proiectului The Line au primit compensații, dar sumele plătite au fost mult mai mici decât cele promise, potrivit ALQST.

„NEOM este piesa centrală a ideilor lui Mohamed bin Salman. De aceea este așa de brutal în felul în care îi abordează pe [membrii tribului] Huwaitat”, a explicat Alenezi.

Mirror Line 120-kilometers Structure - Neom
Cel puțin alți 47 de săteni au fost arestați după ce s-au opus evacuării, iar cinci dintre ei au fost condamnați la moarte. Foto: Profimedia Images

Un fost director executiv al proiectului de dezvoltare a stațiunii de schi din cadrul NEOM a spus că a auzit despre uciderea lui al-Huwaiti cu doar câteva săptămâni înainte de a pleca din SUA în 2020 pentru a-și îndeplini rolul.

Andy Wirth spune că i-a întrebat de mai multe ori pe angajatorii săi despre evacuări, dar nu a primit niciodată un răspuns satisfăcător. A părăsit proiectul după mai puțin de un an.

Un alt director al unei companii britanice de desalinizare, care s-a retras dintr-un proiect de 100 de milioane de dolari pentru The Line în 2022, este la rândul său foarte critic.

„S-ar putea să fie bine pentru unele persoane high-tech care trăiesc în zona aceea, dar cum rămâne cu restul?” a reacționat Malcolm Aw, directorul general al Solar Water PLC.

The,Line,Neom,Is,A,Sustainable,,Autonomous,Futuristic,City,Project
NEOM este proiectul cel mai important susținut de liderul saudit, Mohammed bin Salman. Foto: Shutterstock

Peste un milion de oameni au fost strămutați pentru a face loc proiectului Jeddah Central din orașul saudit din vestul țării în urma căruia vor fi construite o operă, un cartier sportiv și magazine și locuințe de lux.

Nader Hijazi a crescut în Aziziyah – una dintre cele aproximativ 63 de cartiere afectate de demolări. Casa tatălui său a fost pusă la pământ în 2021, fiind anunțat că trebuie să se mute cu mai puțin de o lună înainte de distrugerea casei.

Hijazi spune că pozele pe care le-a văzut cu cartierul în care a locuit l-au șocat: semănau cu o zonă de război. „Ei poartă un război împotriva oamenilor, un război împotriva identității noastre.”

Din cele 35 de persoane evacuate din Jeddah și contactate de ALQST, niciuna nu a primit compensații și nici nu au fost avertizate din timp, așa cum cere legea. Mai mult de jumătate dintre ei au spus că au fost amenințați că vor fi arestați ca să își părăsească locuințele.

Colonelul Alenezi trăiește acum în Marea Britanie, dar se teme în continuare pentru viața sa. El a povestit că un ofițer al serviciilor de informații i-a spus că va primi 5 milioane de dolari dacă va participa la o întâlnire la ambasada saudită de la Londra cu ministrul de interne din Arabia Saudită. Alenezi a refuzat.

Jurnalistul Jamal Khashoggi, un critic al guvernului saudit care locuia în America, a fost ucis de agenți saudiți în consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul în 2018. Un raport al serviciilor de informații americane a ajuns la concluzia că Mohamed bin Salman ar fi aprobat operațiunea.

„Mohamed bin Salman nu va lăsa nimic să stea în calea construirii NEOM... am început să fiu tot mai îngrijorat de ceea ce mi s-ar fi cerut să îi fac poporului meu”, a spus Alenezi.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
6.400 lei pensie la recalculare deși are mai puțin de 40 de ani munciți. Câți bani ia în plus?
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...