Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, a explicat de ce instituția pe care o conduce a amânat marți, pentru a doua oară, luarea unei decizii cu privire la sesizarea Avocatului Poporului pe legea care interzice condamnaților să facă parte din Guvern.
Potrivit lui Valer Dorneanu, decizia ar fi una „delicată” și magistrații constituționali s-ar confrunta cu un caz dificil. „S-a amânat pentru 4 aprilie pentru că nu am reuşit să ajungem la o soluţie. E nevoie de mai mult studiu. S-au avansat până acum mai multe soluţii, care niciuna dintre ele nu întrunea o majoritate decizională. Acum, ne-am cam apropiat de două variante. E cea mai grea soluţie pe care am avut-o de dat până acum, pentru că problemele sunt mai ales de apreciere politică”, a precizat Dorneanu.
Președintele CCR a mai admis că este vorba, în această speță, atât de o presiune mediatică, cât și de una politică. „Noi nu ne ghidăm neapărat după presiunea mediatică, nici după cea politică, pentru că aceea există tot timpul. De fapt, ambele există. Vrem întâi să fim împăcaţi cu conştiinţa noastră şi cu convingerea că soluţia pe care o dăm corespunde interpretării exacte a Constituției şi sensului Legiuitorului, în măsura în care el este în concordanţă cu principiile constituţionale”, a mai spus Dorneanu.
Magistrații constituționali au amânat, marți, pentru data de 4 aprilie, luarea unei decizii asupra sesizării Avocatului Poporului pe Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor. Este vorba de legea care l-a împiedicat pe Liviu Dragnea să pretindă funcția de premier după alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016. Ultima amânare a fost decisă de Curtea Constituțională pe 7 martie.