Veganii trăiesc mai mult decât cei care consumă carne? Studiile dezvăluie care este cel mai important aspect de care să ții cont

Data actualizării: Data publicării:
meniu vegan
Veganii trăiesc mai mult decât cei care mănâncă carne? Studiile dezvăluie care este cel mai important aspect de care să ții cont. FOTO: Profimedia Images

Stilul de viață vegan a devenit din ce în ce mai popular. Întrebarea este însă dacă veganii chiar trăiesc mai mult decât cei care consumă carne. În ultimul deceniu, stilul de viață vegan a fost promovat ca un remediu pentru o serie de afecțiuni și probleme, atât la scară globală, cât și la scară micro. Susținătorii unei abordări vegane au promovat teoria conform căreia așa se pot rezolva multe probleme ale momentului. Dar este acest lucru adevărat când vine vorba de starea de îmbătrânire umană? 

Nicio dietă nu poate garanta că va opri procesul de îmbătrânire, dar există o mulțime de schimbări ale stilului de viață despre care s-a dovedit mai mult sau mai puțin că ajută la prevenirea bolilor și că mențin o stare de sănătate bună pentru mai mult timp. Când vine vorba de o dietă vegană, important este tipul de alimente care fac parte din dietă. Una care conține alimente integrale minim procesate și surse vegane de proteine ​​este probabil mai bună decât înlocuitorii de carne procesată. 

O dietă vegană este cea în care nu poți mânca nimic derivat de la un animal, inclusiv carne, lactate și ouă. În timp ce unii vegani mănâncă miere, unii aleg să nu o facă, deoarece, din punct de vedere tehnic, aceasta este produsul secundar al unei creaturi vii. Există, de asemenea, o mulțime de alte elemente care intră în joc atunci când se vorbește de abordarea vegană ca stil de viață, inclusiv produse secundare precum gelatina, produse de machiaj și de igienă și multe altele.

În timp ce stilul vegan este o alegere personală și un stil de viață cu care fiecare are propria relație unică, principiile de bază sunt centrate în jurul unei vieți liniștite și a consumului de alimente derivate din plante. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă să rămâneți strict la fructe și legume. În esență, puteți găsi orice aliment în formă vegană: de la sushi până la burgeri, scrie Live Science. 

Dacă există atât de multe moduri de a fi vegan, ce înseamnă asta pentru sănătate, bunăstare și o viață mai lungă?

Pe fondul numeroaselor afirmații despre impactul pozitiv asupra vieții bazate pe plante asupra sănătății și nutriției umane, ideea că veganii trăiesc mai mult în medie însă persistă. 

Brooke Jacob, medic dietetician spune: „Dietele vegane au fost legate de reducerea riscului pentru multiple afecțiuni cronice de sănătate asociate cu boli de inimă, diabet de tip 2, anumite tipuri de cancer și obezitate. Datorită posibilității de prevenire a bolilor, nu este surprinzător faptul că veganii pot trăi mai mult, deoarece o dietă vegană este legată de reducerea bolilor cronice. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a concluziona definitiv că veganii trăiesc mai mult decât cei care nu sunt vegani.”

Un studiu de la JAMA Internal Medicine Journal a constatat că veganii au un risc cu 9% mai mic de deces în comparație cu cei care consumă carne, în timp ce un alt studiu vorbește de un risc cu până la 12% mai redus. Cu toate acestea, un studiu din The American Journal of Clinical Nutrition a descoperit că, deși stilul vegan poate scădea ratele anumitor boli cronice, nu este concludent încă ce impact are asupra mortalității.

Se pare că există o mulțime de vegani care rămân sănătoși mult mai mult decât media și există câteva motive pentru asta. Deși o dietă sănătoasă în general ajută, contează și alte aspecte: consumul de alimente integrale, exercițiile fizice, consumul suficient de apă.

Cel mai important aspect: o dietă echilibrată, cu destui nutrienți

Cel mai important lucru pe care să vă concentrați atunci când vine vorba de nutriție și longevitate este să aveți o dietă echilibrată, cu destui nutrienți, ceea ce este posibil într-o dietă vegană. 

„Piesa cheie a puzzle-ului cu toate dietele este să variați alimentele pe care le consumați. În acest fel, vă asigurați că obțineți o varietate de nutrienți pentru a vă satisface nevoile. O dietă vegană care oferă o mulțime de fructe, legume, cereale integrale, leguminoase și nuci vă va ajuta să mențineți o nutriție optimă. De asemenea, este recomandat să luați în considerare adăugarea de suplimente adecvate la dietă și să vă asigurați că acoperiți nevoile de fier, calciu, vitamina B12 și vitamina D, în funcție de alimentele pe care le consumați”, spune Jacob. 

„Perioada în care oamenii țin dietele vegane sau alte diete depinde de obiectivele pe care și le-au stabilit și de disponibilitatea lor de a accepta schimbarea. O dietă vegană poate fi sustenabilă dacă persoana este gata să se schimbe, se concentrează pe obiectivele sale și își vede dieta mai mult ca o schimbare a stilului de viață decât o simplă dietă”, mai explică el.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri