Sunak nu vrea ca tinerii să poată locui în Marea Britanie fără permis de ședere ca înainte de Brexit și respinge propunerea CE

Data actualizării: Data publicării:
tineri pe strada in londra
Prim-ministrul britanic a refuzat popunerea surpriză a Comisiei Europene privind o schemă de mobilitate a tinerilor pentru persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani. FOTO: Profimedia Images

Premierul britanic Rishi Sunak a respins o ofertă a UE de a ajunge la un acord post-Brexit pentru a le permite tinerilor britanici să trăiască, să studieze sau să lucreze în blocul european pentru o perioadă de până la patru ani, relatează The Guardian. 

Prim-ministrul britanic a refuzat vineri popunerea surpriză a Comisiei Europene privind o schemă de mobilitate a tinerilor pentru persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, după ce laburiştii au respins  joi seară această idee, menţionând în acelaşi timp că doresc să îmbunătăţească relaţia de lucru a Regatului Unit cu UE ”în limita liniilor noastre roşii”.

Preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a sugerat că schema, care ar fi permis şi tinerilor din UE să rămână în Marea Britanie pentru a lucra sau a studia pentru aceeaşi perioadă de timp, ar fi fost un domeniu în care ar fi putut să fie o „colaborare mai strânsă”. „Subiectul mobilităţii tinerilor este în interesul ambelor părţi, pentru că, cu cât avem mai multă mobilitate pentru tineri de ambele părţi ale Canalului, cu atât creştem probabilitatea de a fi în relaţii bune, pentru că cei din următoarea generaţie se vor cunoaşte foarte bine unii cu ceilalţi”, a spus ea joi.

Dar guvernul Regatului Unit a indicat vineri că a pus capăt liberei circulaţii şi nu a dorit să redeschidă acea conversaţie, chiar şi cu condiţii stricte privind durata şederii.„Nu introducem o schemă de mobilitate a tinerilor la nivelul UE – libera circulaţie în UE a fost încheiată şi nu există planuri de a o introduce”, a precizat un purtător de cuvânt al guvernului.

Cu toate acestea, el a remarcat că guvernul ar fi bucuros să încheie acorduri individuale cu statele membre. Se ştie că Regatul Unit doreşte să încheie un acord cu Franţa. O sursă a spus că Regatul Unit a vrut să „aleagă cu atenţie” ţările în care doreşte astfel de programe.

Schema de mobilitate a tinerilor nu ar reprezenta o revenire la libertatea de mişcare şi, dacă s-ar conveni, ar necesita o viză YMS, dovada unor fonduri suficiente pentru propria întreţinere şi o asigurare de sănătate.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri