Povestea Rittei, cățelușa din Galați care și-a dat viața pentru stăpân: „Cuțitul ăla mă nimerea pe mine, dacă nu se băga ea”

Data actualizării: Data publicării:
ritta
În 2019, agresorul Rittei, un câine din rasa Amstaff, s-a răzbunat pe animal după ce a încercat să îi înjunghie stăpânul. Foto: Captură video

Premieră în justiția din România. Un bărbat din Galați a fost condamnat la un an de închisoare cu executare pentru uciderea fără drept, cu intenție, a unui animal. În 2019, agresorul Rittei, un câine din rasa Amstaff, s-a răzbunat pe animal după ce a încercat să îi înjunghie stăpânul. După 3 ani de procese, ucigașul câinelui, vecin cu stăpânii acestuia, a ajuns după gratii.

Stăpânul Rittei: Nu am uitat-o și nici nu o să o uit vreodată.
- Reporter: Practic, și-a dat viața pentru a vă apăra pe dumneavoastră.
- Exact! S-a băgat între mine și el, altfel cuțitul ăla mă nimerea pe mine, dacă nu se băga ea.

Ritta, o femelă din rasa Amstaff, a fost ucisă cu brutalitate în 2019. Totul a pornit de la niște ţurţuri de gheață care au căzut de la balconul proprietarului câinelui pe balconul agresorului. Cel din urmă si-a așteptat vecinul în scara blocului când s-a întors cu câinele de la plimbare și l-a atacat pe bărbat. Stăpânul s-a ferit în ultimul moment, însă vecinul său, din răzbunare, a înjunghiat câinele. Din păcate, Ritta nu a mai putut fi salvată. Au urmat 3 ani de procese care s-au terminat cu condamnarea definivă a agresorului.

Stăpânul Rittei: Nu a regretat, tot recalcitrant a fost până în ultima zi când l-a luat. Chiar mă bucur. Nu m-am așteptat, mă gândeam să scape cu o amendă sau pur și simplu degeaba, să nu se întâmple nimic. Mulțumesc celor de la Tribunal că au luat în considerare tot ce s-a discutat, dovezile și tot ce a fost acolo și s-a dat sentința care s-a dat, chiar mă bucur, deci 3 ani la rând am plâns. Se pare că acum, după 3 ani, râd și eu.

Luminița Susma - avocat: Orice ființă are dreptul la viață, iar ignorarea acestui aspect se impune a fi dur sancționat. Iată, astăzi printr-o soluție de condamnare la pedeaspa închisorii cu executare. Vreau să salut decizia Curții de Apel Galați care mi-aș dori să reprezinte un precedent important și pentru alte fapte privind uciderea animalelor cu intenție, fără drept.

Ritta avea 13 ani când a fost ucisă și era o cățelușă extrem de blândă și sociabilă, fiind crescută de familie de la vârsta de două luni. Fiica familiei a suferit cel mai mult și a avut nevoie de terapie ca să treacă peste tragedie.

Stăpânul Rittei: Stăteau împreună, dormeau împreună, era sora ei mai mare, chiar scrie pe o fotografie, a scris că e sora ei mai mare.

Corina Grigore - Asociație protecția animalelor: Sperăm ca ecoul pe care îl are acestă reușită să împiedice să se mai întâmple astfel de acte de cruzime față de animale.

Curtea de Apel Galați l-a condamnat pe ucigașul Rittei la un an de închisoare cu executare. În plus, bărbatul a fost obligat să achite 5.000 de lei, ca daune morale, pentru suferința prin care a trecut familia după pierderea câinelui. Aceasta va dona banii unui adăpost de animale.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Ce pofte are Hailey Bieber de când este însărcinată: „Nu aveți voie să judecați”
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...