Europarlamentare 2024: Au fost anunţaţi candidaţii, data și formatul dezbaterii pentru șefia Comisiei Europene

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
Europarlamentare 2024
Foto: Profimedia

Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU) a anunţat candidaţii participanţi şi moderatorii pentru dezbaterea organizată de Eurovision privind preşedinţia viitoarei Comisii Europene, eveniment ce se va desfăşura în 23 mai la sediul din Bruxelles al Parlamentului European, indică un comunicat postat pe website-ul ebu.ch.

Candidaţii participanţi sunt, în ordinea alfabetică a numelor de familie, Walter Baier (Stânga Europeană), Sandro Gozi (Renew Europe Now), Ursula von der Leyen (Partidul Popular European), Terry Reintke (Verzii Europeni) şi Nicolas Schmit (Partidul Socialiştilor Europeni).

Dezbaterea va fi moderată de jurnaliştii Annelies Beck, de la postul naţional belgian în limba flamandă VRT, şi Martin Reznicek, de la postul public de televiziune din Republica Cehă.

''Rolul nostru va fi de a ne asigura că participanţii, candidaţii, au şanse corecte de a exprima opiniile partidelor lor cu privire la chestiuni esenţiale pentru alegători. Vom explora dincolo de promisiunile electorale şi vă vom aduce perspectivele şi răspunsurile de care aveţi nevoie înainte de a merge să votaţi'', a declarat Annelies Beck.

În opinia celuilalt moderator, Martin Reznicek, ''aceste alegeri europene vin într-o perioadă crucială a istoriei mondiale''.

Dezbaterea se va desfăşura în limba engleză, cu interpretare în toate cele 24 de limbi oficiale ale UE, precum şi în limbajul internaţional al semnelor. În întreaga Uniune Europeană, posturile publice de televiziune vor lucra în parteneriat cu birourile de legătură ale Parlamentului European pentru evenimente speciale consacrate urmăririi în direct a dezbaterii.

Vor exista şase domenii de interes pentru alegători unde candidaţii vor dezbate între ei după întrebări adresate de public la Bruxelles, de alegători prezenţi la evenimente speciale organizate în capitalele statelor membre UE şi din social media, dar şi din partea celor doi moderatori.

În plus faţă de dezbaterile organizate înaintea precedentelor alegeri europene, va exista secţiunea Spotlight, în care fiecare candidat va răspunde întrebărilor puse de moderatori.

În 16 mai, Parlamentul European va organiza tragerea la sorţi pentru a stabilirea poziţiei candidaţilor în platou şi ordinea în care candidaţii vor răspunde la prima întrebare dintr-un anumit domeniu. Tot în 16 mai vor fi anunţate cele şase domenii şi vor fi explicate regulile dezbaterii.