Macron, Scholz și Meloni consideră „inadecvat” demersul Kosovo de a adera la Consiliul Europei

Data publicării:
macron scholz meloni
Foto: Preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi premierul italian Giorgia Meloni / Colaj foto, surse foto: Profimedia Images

Preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi şefa guvernului italian Giorgia Meloni consideră că demersul Kosovo de a adera la Consiliul Europei (CoE) este "inadecvat" şi există "riscul să nu aibă succes”.

"Mingea este în terenul dumneavoastră", avertizează cei trei lideri europeni într-o scrisoare adresată premierului kosovar Albin Kurti datată miercuri şi al cărei conţinut a fost confirmat vineri de Palatul Elysee, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Kosovo s-a angajat să creeze o asociaţie a municipalităţilor cu majoritate sârbă, condiţie ce i-a fost pusă pentru a putea adera la CoE, dar nu a menţinut proiectul de stat elaborat în cadrul dialogului de la Bruxelles cu Serbia, menţionează AFP.

"Propunerea dvs. (...) este inadecvată şi neviabilă în lumina circumstanţelor actuale din aceste municipalităţi", afirmă în scrisoare Emmanuel Macron, Olaf Scholz şi Giorgia Meloni.

Primarii comunelor respective sunt, de fapt, albanezi şi au fost aleşi în cadrul unui scrutin în 2023 boicotat de etnicii sârbi, la care participarea a fost de numai circa 3%.

"Fără un progres decisiv, există un risc real ca statele membre ale Consiliului Europei să nu acorde suficient sprijin candidaturii Kosovo" la organizaţia de apărare a drepturilor omului.

Serbia, care se opune vehement recunoaşterii Kosovo în rândul instituţiilor internaţionale, a respins propunerea kosovară, care este în opinia sa contrară acordului din 2013 dintre cele două cu privire la crearea unei asociaţii a comunelor cu majoritate sârbă care să se bucure de autonomie în domeniile sănătăţii, educaţiei, culturii şi în alte sectoare.

Albin Kurti se opune la rândul său vehement unui asemenea demers, apreciind că aceasta ar însemna să i se acorde autonomie micii minorităţi sârbe din Kosovo de circa 100.000 de persoane din cei 1,8 milioane de locuitori şi ar slăbi guvernul de la Pristina.

Tensiunile dintre Kosovo şi Serbia nu au încetat după războiul dintre forţele sârbe şi rebelii albanezi de la finele anilor 1990, soldat cu mii de morţi şi care a determinat intervenţia NATO împotriva Belgradului. Kosovo şi-a declarat ulterior independenţa, în 2008, decizie pe care Serbia refuză în continuare să o recunoască, aminteşte AFP.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unirea Ungariei cu România, o propunere surprinzătoare de acum un secol sub regele Ferdinand. „N-avem de dat...
Digi FM
Regele Felipe al VI-lea al Spaniei, „devastat și distrus” de aventura soției lui: „Știa că îl înșela în timp...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Secretul unei prietenii de aproape 20 de ani, la Hollywood. Ryan Reynolds și Hugh Jackman, despre cât de mult...
Adevarul
Temuta regină care a stăpânit Castelul Corvinilor. De ce nimeni nu îndrăznea să se apropie de el VIDEO
Newsweek
1.200 lei în plus la pensie la recalculare, deși a muncit numai 31 ani. Câte puncte a realizat?
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...