Șeicii din Dubai au dat "verde" pentru construcția celui mai mare aeroport din lume

Sorin Andone Data publicării:
Foto: Profimedia

Investiția în valoare de 35 de miliarde de dolari este destinată tranzitului a 260 de milioane de pasageri din întreaga lume.

Oficialitățile din Dubai au anunțat duminică că au demarat lucrările la noul terminal al Aeroportului Internațional Al Maktoum. Conducătorul emiratului din Golf a declarat că acest terminal va deveni "cel mai mare din lume", la un cost de aproape 35 de miliarde de dolari, conform relatărilor Azernews.

"Am aprobat proiectele pentru noul terminal de pasageri de la Aeroportul Internațional Al Maktoum și [începem] construcția clădirii, la un cost de 128 de miliarde AED (34,85 miliarde de dolari)", a declarat șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, conducătorul Dubaiului și prim-ministru al Emiratelor Arabe Unite, pe Twitter. Odată ce va fi pe deplin operațional, aeroportul "va gestiona o capacitate de 260 de milioane de pasageri anual", a precizat guvernul într-un comunicat.

Șeicul Mohammed a subliniat că acest aeroport va avea "cea mai mare capacitate din lume" și va fi "de cinci ori mai mare decât actualul aeroport internațional din Dubai", care este unul dintre cele mai aglomerate hub-uri aeriene din lume. Potrivit șeicului Ahmed bin Saeed Al Maktoum, președinte al Autorității Aviației Civile din Dubai și director general al companiei aeriene de pavilion Emirates, "prima fază a proiectului va fi gata într-o perioadă de 10 ani, cu o capacitate de a găzdui 150 de milioane de pasageri anual".

Construit la periferia orașului, aeroportul Al Maktoum a primit din 2010 o parte relativ mică din traficul aerian al hub-ului financiar din Golf. Autoritățile doresc ca acesta să înlocuiască Aeroportul Internațional Dubai, care are o capacitate de până la 120 de milioane de pasageri anual și a cărui amplasare în centrul orașului împiedică extinderea.