Angajații MIPE cer salarii mai mari la protest. "Normalitatea": au un mediu net de 8.200 de lei. Un șef are 14.000 de lei

Ionuț Tudorică Data publicării: Data actualizării:
MIPE
Angajații MIPE protestează în fața impresionantei clădiri a Ministerului Investițiilor. Foto: BNS
Sindicatul "MIPE Normalitate", al salariaţilor din Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), protestează la această oră în faţa ministerului, cerând salarii mai mari. Salariul mediu la MIPE este cel mai mare dintre toate ministerele, mediul net fiind de peste 8.200 de lei pe lună, cu un vârf de aproape 14.00o de lei net, care nu este salariul ministrului. De altfel, ministrul Adrian Câciu și-a acuzat public subalternii că mai fac și comisioane în afara serviciului

"Având în vedere complexitatea muncii personalului care gestionează fonduri europene, gradul de încărcare care a crescut în 2023 comparativ cu anul 2019 de 6 ori, migrarea personalului din cauza volumului mare de muncă, complexitatea muncii, multiplele sarcini care exced fişei postului, (...) solicităm soluţionarea urgentă a următoarelor revendicări: stabilirea nivelului de salarizare în funcţie de nivelul maxim de salarizare existent în cadrul categoriei profesionale, respectiv Familia Ocupaţională de Funcţii Bugetare "Administraţie", reglementarea privind acordarea unui statut special personalului de specialitate care gestionează fonduri europene nerambursabile (...)", se menţionează într-un comunicat al Blocului Naţional Sindical, care înglobează și "MIPE Normalitate.

Protestul are loc joi, 16 mai 2024, între orele 15:00 şi 17:00, şi vineri, 17 mai 2024, între orele 12:00 şi 14.30.

Creșterea de salarii este cerută în condițiile în care MIPE este ministerul cu cele mai mari lefuri din România. Potrivit unei fișe cu salariile pe fiecare post, media salariului net depășește 8.200 de lei pe instituție - mult peste media câștigului salarial net în administrație, care este undeva la 6.600 de lei, spune Institutul Național de Statistică. MIPE înregistrează un vârf de salariu de 13.818 lei, obținut de un șef serviciu de la Serviciul monitorizare proiecte. Însuși ministrul Investițiilor are doar 12.776 lei net.

Este posibil ca salariile să mai fi crescut între timp, având în vedere că aceste cifre sunt obținute dintr-o situație existentă în martie 2023. Potrivit aceluiași document, Ministerul ar număra aproape 1.500 de angajați care iau salariu.

Mediana ministrului Câciu

Distribuția salariilor în instituție este extrem de uniformă. Salariul median este foarte apropiat de cel mediu, la 8.100 de lei net. Ministrul instituției, Adrian Câciu, a opinat ieri că a venit momentul ca salariul median al țării să se ridice şi el, iar mijlocul scalei salariale să fie cât mai apropiat de salariul mediu. El a sugerat astfel că ar fi nevoie de impozitarea progresivă a salariilor românilor - cu cât produci mai mult, cu atât să ai o cotă de impozit mai ridicată. Câștigul salarial mediu net pe țară este acum de circa 5.200 de lei pe lună, potrivit INS, care nu publică mediana salariilor.

UPDATE: Acuzați de ministru că dau consultanță în privat
 
Trecând de mărimea salariilor, ministrul Investițiilor și-a acuzat anul trecut subalternii care protestează azi că dau consultanță în privat în loc să îsi vadă de atributiile pe care le au și pentru care sunt plătiți din bani publici.

Precizare de Presă
Șmecheria se încheie începând de azi!
Este inacceptabil ca unii functionari ai MIPE să aibă astfel de preocupari și să dea consultanță în privat, prevalându-se de o legislație mult prea permisivă, în loc să îsi vadă de atributiile pe care le au și pentru care sunt plătiți din bani publici.
Ne vom despărți rapid de toti care nu înteleg ce înseamnă serviciul public.
Faptele acestor indivizi aruncă o pată incorectă asupra celor ce muncesc cinstit în MIPE și care au făcut ca aceasta instituție să aibă cele mai bune rezultate în materia absorbției de fonduri europene și de finanțare a dezvoltarii economiei românești.
În perioada imediat urmatoare voi prezenta Guvernului o ordonanță prin care vom stabili clar care sunt restrictiile si constrangerile pe care trebuie sa le aibă un funcționar care lucrează cu fonduri europene și guvernamentale mai ales restricția de oferi consultanță în acest domeniu!
Mulțumesc reprezentanților mass-media și tuturor cetățenilor care sesizează altfel de anomalii inacceptabile.
În mandatul pe care-l am de ministru al MIPE nu voi ezita să iau măsuri imediate și să înăspresc legislația dacă etica și moralitatea nu mai reprezintă principii profesionale pentru o parte dintre funcționari.”, a scris ministrul Adrian Câciu pe pagina sa de Facebook.