Românii lucrează mai puțin. Ponderea angajaților din UE care petrec 49 de ore pe săptămână la locul de muncă este uriașă

Alexandru Gologan Data publicării:
preocupari romani
sursa: gettyimages.com/

Anul trecut, aproximativ 7% din persoanele angajate în Uniunea Europeană au lucrat cel puţin 49 de ore pe săptămână la principalul loc de muncă, arată datele publicate de Eurostat cu ocazia Zilei Internaţionale a Muncii.

Datele Eurostat arată că un procent semnificativ mai mare de liber profesionişti au un program de lucru mai îndelungat (23,9% din totalul liber profesioniştilor), comparativ cu persoanele angajate (3,6% din totalul angajaţilor).

De asemenea, un program de lucru de cel puţin 49 de ore pe săptămână este mai frecvent în rândul muncitorilor din agricultură, sectorul forestier şi al pescuitului (27,5%) şi managerilor (21,9%). Pentru toate celelalte grupuri ocupaţionale, ponderea medie a muncitorilor care petrec cel puţin 49 de ore pe săptămână la lucru este de 7,3%.

ore munca
Harta cu ponderea angajaților din Europa care petrec 49 de ore la muncă. Sursa foto: Facebook / Eurostat

În rândul statelor membre, Grecia are cea mai mare pondere a muncitorilor care petrec cel puţin 49 de ore pe săptămână la lucru (11,6%), urmată de Cipru (10,4%) şi Franţa (10,1%). La polul opus, cele mai mici ponderi ale muncitori care lucrează cel puţin 49 de ore pe săptămână au fost înregistrate în Bulgaria (0,4%), Lituania şi Letonia (1,1% în ambele cazuri) şi România (1,8%).