UE ar putea deveni la fel de dependentă de bateriile din China precum era de energia din Rusia

Data publicării:
baterii vehicule electrice
Celule de baterii produse în China. Foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană ar putea deveni, până în 2030, la fel de dependentă de China, în ceea ce privește bateriile litiu-ion și pilele de combustie, precum era față de Rusia, în ceea ce privește energia, înainte de războiul din Ucraina, dacă nu va lua măsuri ferme, arată un document pregătit pentru liderii UE și obținut de Reuters

Documentul citat va sta la baza discuțiilor privind securitatea economică a Europei în cadrul unei reuniuni a liderilor UE care va avea loc la Granada, în Spania, pe 5 octombrie. 

Îngrijorați de creșterea puterii economice și a influenței globale a Chinei, liderii vor discuta despre propunerile Comisiei Europene pentru a reduce riscul ca Europa să fie prea dependentă de China și despre necesitatea diversificării lanțurilor de aprovizionare dinspre Africa și America Latină.

Documentul precizează că, din cauza naturii intermitente a surselor de energie regenerabilă, cum ar fi energia solară sau eoliană, Europa va avea nevoie de modalități de stocare a energiei pentru a-și atinge obiectivul de zero emisii nete de dioxid de carbon până în 2050.  

„Acest lucru va duce la o creștere fulminantă a cererii noastre de baterii litiu-ion, pile de combustie și electrolizoare, care se preconizează că se va multiplica de 10 până la 30 de ori în următorii ani”, se arată în documentul elaborat de președinția spaniolă a UE. 

În vreme ce UE deține o poziție puternică în fazele intermediare și de asamblare pentru fabricarea electrolizoarelor, cu o cotă de piață globală de peste 50%, ea se bazează în mare măsură pe China pentru pilele de combustie și bateriile litiu-ion cruciale pentru vehiculele electrice. 

„Fără implementarea unor măsuri ferme, ecosistemul energetic european ar putea avea până în 2030 o dependență față de China de o natură diferită, dar cu o gravitate similară față de cea pe care o avea față de Rusia înainte de invazia Ucrainei”, arată sursa citată. 

Potrivit Comisiei Europene, în 2021, anul de dinaintea invaziei rusești în Ucraina, UE a preluat din Rusia peste 40% din consumul total de gaze, 27% din importurile de petrol și 46% din importurile de cărbune. 

Interdiciția majorității achizițiilor de energie din Rusia a provocat un șoc al prețurilor la energie în UE și o creștere bruscă a inflației de consum, ceea ce a forțat Banca Centrală Europeană să majoreze puternic ratele dobânzilor, într-o măsură care a frânat creșterea economică. 

Bateriile litiu-ion și pilele de combustie nu sunt singurul domeniu de vulnerabilitate al UE, se arată în documentul Președinției spaniole. 

„Un scenariu similar s-ar putea desfășura în spațiul digital-tech”, se arată în document. „Prognozele sugerează că cererea de dispozitive digitale, cum ar fi senzorii, dronele, serverele de date, echipamentele de stocare și rețelele de transmisie a datelor va crește puternic în acest deceniu.” 

„UE are o poziție relativ puternică în acest din urmă domeniu, dar prezintă slăbiciuni semnificative în celelalte domenii”, se arată în document. 

Până în 2030, această dependență externă ar putea împiedica în mod serios creșterea productivității de care au nevoie urgentă industria și sectorul serviciilor europene și ar putea împiedica modernizarea sistemelor agricole esențiale pentru a face față schimbărilor climatice, se arată în raport.

Partenerii noștri
Playtech
Unirea Ungariei cu România, o propunere surprinzătoare de acum un secol sub regele Ferdinand. „N-avem de dat...
Digi FM
Regele Felipe al VI-lea al Spaniei, „devastat și distrus” de aventura soției lui: „Știa că îl înșela în timp...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Sophia Loren, apariție rară în public. Actrița în vârstă de 89 de ani s-a sprijinit de un baston, în timp ce...
Adevarul
Temuta regină care a stăpânit Castelul Corvinilor. De ce nimeni nu îndrăznea să se apropie de el VIDEO
Newsweek
VIDEO Panică în Marea Neagră. Putin trimite 3 nave cu rachete care trag la 2.000 km. Ce misiune au?
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...