Zonele din ţară cu risc mare de inundaţii, evaluate din elicopter. Fechet: Nu vom avea probleme, cei 1.200 km de diguri sunt în regulă

Data actualizării: Data publicării:
dunare
Zonele din ţară cu risc mare de inundaţii, evaluate din elicopter. Foto: Facebook/Mircea Fechet

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, împreună cu experţi de la Apele Române şi reprezentanţi ai Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, survolează, începând de luni, cu un elicopter, zonele din ţară în care riscul de inundaţii este mai mare, scrie Agerpres.

Acţiunea are loc în contextul în care debitul Dunării creşte şi se aşteaptă o viitură zilele următoare.

"Este vorba de 1.200 de km de diguri, pe care le verificăm, şi acolo unde sunt puncte vulnerabile, aterizăm şi se fac verificările în teren, la faţa locului. Prima oprire a fost la Porţile de Fier. Am discutat cu specialiştii de aici care este situaţia digului din zona hidrocentralei, ce debit ar putea să susţină. Monitorizăm în permanenţă tot cursul Dunării, de pe teritoriul României, specialiştii de la fiecare SGA sunt pregătiţi să intervină în orice moment şi, de asemenea, urmărim şi ce se întâmplă cu evoluţia debitului Dunării şi în ţările vecine", a precizat Mircea Fechet, în judeţul Dolj, unde a vizitat digurile de la Dunăre din zona Rast -Bistreţ, unde în 2006 s-a produs o breşă şi au fost inundate mai multe localităţi.

Potrivit lui Fechet, autorităţile s-au asigurat că volumul de 8.900 mc/s care este aşteptat pe 29 sau 30 septembrie este gestionabil, "nu pune niciun fel de problemă, iar cei de la hidrocentrală sunt pregătiţi".

"De aici plecăm mai departe la Islaz, în judeţul Olt, pentru că încerc astăzi să verific un număr cât mai însemnat de astfel de locuri, respectiv puncte unde digurile au cedat în trecut, puncte au făcute breşe controlate pentru a proteja anumite localităţi, la fel cum au existat sectoare în lungul celor 1200 km de dig de apărare cât avem în România unde am avut eroziuni de mal fie au mai existat infiltraţii, aşa cum a fost şi aici, pe care trebuie să le gestionăm foarte bine", a mai spus ministrul Mediului.

Debitul Dunării la Budapesta are astăzi o valoare de 6920 mc/s, iar valoarea maximă înregistrată la această viitură a fost de 8200 mc/s, în data de 21 septembrie 2024, cu 500 mc/s mai puţin faţă de prognozele iniţiale de valori maxime pentru secţiunea Budapesta, care indicau o valoare de 8700 mc/s, conform datelor centralizate de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (sub autoritatea Apelor Române).

"Aşa cum am fost informaţi, putem spune că în România nu vom avea niciun fel de probleme, toţi cei 1200 km de diguri sunt în regulă, nu vom avea localităţi inundate, nu vom avea niciun fel de problemă. Asta nu înseamnă că nu suntem în alertă, că centrele de intervenţie rapidă nu ar trebui să fie pregătite 24 de ore pe zi şi să reverificăm fiecare metru de dig pe care îl avem şi facem acest lucru şi de la sol împreună cu colegii de la Apele Române, evaluăm şi din survol. La acest moment nu avem motive să fim îngrijoraţi. Bineînţeles că privim cu atenţie şi la ceea ce se întâmplă în amonte, în bazinul superior al Dunării", a mai spus Mircea Fechet.

Autorităţile sunt în alertă, iar echipele ANAR au pregătit mii de saci de nisip pentru a răspunde rapid situaţiei. Se estimează că viitura va afecta România la sfârşitul săptămânii.

Potrivit Ministerului Mediului, aceste inundaţii sunt cele mai severe din ultimele două decenii în Europa Centrală. Ele au cauzat daune considerabile, inclusiv distrugerea de poduri şi acoperirea oraşelor cu noroi, iar România se pregăteşte să facă faţă acestei crize cu o coordonare eficientă între instituţii.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Povestea pisicii care și-a înscenat propria moarte și s-a întors acasă după 6 ani
Digi FM
Val de reacții după ce Adriana Iliescu și fiica ei au fost fotografiate pe stradă: „Eliza i-a prelungit...
Pro FM
Apariția serii. Noncoformista Madonna, într-un body, acoperită cu un voal negru din dantelă, cu o coroană pe...
Film Now
Scott Cohen, actorul din „Gilmore Girls”, despre accidentul în care a fost implicat cu soția lui: „Am crezut...
Adevarul
Turistă din Cehia, despre România: ”Din cauza creșterii standardului de viață, dispare o parte din...
Newsweek
Ajutor la pensie: Când se alimentează cardul de energie pentru iarnă? Ce spune Ministerul de Finanțe
Digi FM
Imagini de la nunta canotorilor Maria și Florin Lehaci. Campioana olimpică a arătat ca o prințesă, într-o...
Digi World
"Așteptări vs. realitate. Mă simt înșelată". A crezut că și-a închiriat cea mai frumoasă cameră cu vedere la...
Digi Animal World
Autoritățile au crezut că au găsit un vultur rănit, dar când l-au analizat, au izbucnit în râs. Ce avea, de...
Film Now
Eric Roberts, critic la adresa Juliei Roberts și a interpretării care i-a adus prima șansă la Oscar: "Nu...
UTV
Brad Pitt si iubita sa, Ines de Ramon, stralucesc la premiera filmului „Wolfs” in Hollywood, alaturi de...