Viktor Orban ia apărarea Rusiei în discursul de la Băile Tușnad: Occidentul nu se comportă rațional

Data actualizării: Data publicării:
viktor orban
Deși oficialii de la Bruxelles îl condamnă pentru „misiunea de pace”, Viktor Orban consideră că eforturile sale reprezintă o „misiune creştină”. Foto: Facebook/Tusványos

Premierul Viktor Orban a declarat sâmbătă, în cadrul discursului său tradițional de la Băile Tușnad, că Rusia este descrisă ca țară neo-stalinistă, dar această imagine nu este adevărată. El mai spune că Rusia este un stat logic, calm și previzibil, în timp ce comportamentul Occidentului este irațional, potrivit MTI.

„Rusia este descrisă ca o țară rigidă neo-stalinistă, această imagine nu este adevărată. Rusia este prea mare (în termeni de suprafață) pentru populația sa și este, de asemenea, „sub conducere hiper-rațională”, o țară condusă, adică logică, calmă și previzibilă. În schimb, comportamentul Occidentului nu este rațional. După cum a spus prim-ministrul, „pe cer au apărut doi sori și a apărut o contradicție sub forma ascensiunii Chinei și a Asiei, care ar trebui gestionată, dar noi nu suntem capabili”, a afirmat Viktor Orban. 

El a menționat apoi necesitatea de a încerca să înțelegem logica aparent irațională a Occidentului. „Dacă Occidentul acționează și se comportă logic, dar noi pur și simplu nu îl înțelegem?” - a întrebat prim-ministrul. Dacă înțelegem răspunsul la această întrebare, putem înțelege, de asemenea, de ce Ungaria se ciocnește în mod regulat cu omologii occidentali ai UE pe teme geopolitice”, a spus el.

Orban susține că Europa este formată din state naționale, în timp ce în gândirea occidentală, statele naționale nu mai există. „Statele naționale sunt suverane, adică au capacitatea de a-și stabili independent politicile externe și interne. În concepția noastră, statul-națiune este înrădăcinat într-o anumită cultură; are un set comun de valori, pe baza căruia cerințele morale comune sunt derivate dintr-un consens comun”, subliniază premierul ungar.

Statele naționale, în opinia sa, „au o bază biblică, care va fi judecată la sfârșitul timpului”. „Occidentul, pe de altă parte, neagă existența statelor naționale și, în consecință, neagă existența unei culturi și a unei morale publice comune”, spune Orban. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Europa va trebui să plătească prețul acestei aventuri de război”

Premierul Ungariei a menţionat, printre altele, că oficialii de la Bruxelles îl condamnă pentru „misiunea de pace”, însă el consideră că eforturile sale reprezintă o „misiune creştină”, iar în calitate de creştin „eşti obligat să treci la fapte”.

„Trump ante portas”, a transmis Orban, parafrazând o expresie în latină, adică „Trump se află la porţile noastre”, şi a susţinut că, dacă Europa nu va avea o politică a păcii, iar Trump va câştiga alegerile din SUA, atunci UE va trebui "să îşi recunoască înfrângerea" şi să suporte consecinţele pentru că a susţinut războiul, potrivit traducerii oficiale.

„Uniunea Europeană va trebui să plătească preţul acestei aventuri de război şi asta ne va afecta şi pe noi”, a declarat Viktor Orban.

El a menţionat că a avut, vineri, o convorbire cu Donald Trump, căruia i-a spus că se află în Transilvania, unde va susţine o prelegere în cadrul Universităţii de Vară de la Tusvanyos, iar acesta i-a cerut să transmită salutările sale tuturor participanţilor la eveniment.

Universitatea de Vară şi Tabăra Studenţească de la Băile Tuşnad, ajunsă la ediţia cu numărul 33, s-a desfăşurat în perioada 23-28 iulie şi a fost organizată de Consiliul Tineretului Maghiar din România şi Fundaţia Pro Minoritate din Ungaria, în parteneriat cu Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania şi a avut ca temă „Pe drumul drept”.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Complet interzis în Europa de la 1 ianuarie 2025. O nouă obligație pentru români când vine vorba de...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Cristina Bălan, imagine rară alături de soțul ei, care și-a sărbătorit ziua de naștere: „Nu am primit o cruce...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Nicole Kidman, „desființată” de fani după ce a vorbit despre imaginea virală surprinsă după divorțul de Tom...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...