Descoperire importantă pe locul unui fost castru roman din Dacia. În situl arheologic Porolissum din județul Sălaj Au fost gasite elemente dintr-o monumentală intrare într-un edificiu - cel mai probabil basilică romană. Specialiştii cred că ar fi fost cel mai mare edificiu public din Dacia Romană.
Construcția de dimensiuni considerabile ar fi fost ridicată după anul 220, cred arheologii. Nu se știe în ce împrejurări, basilica s-a păbușit și nu a mai fost refăcută.
Prof. dr. Coriolan Oprean, directorul adjunct al Institutului de Arheologie al Academiei Române, Cluj-Napoca: „Am dezvelit parțial o imensă clădire care are circa 40 de metri lungime și 20 de metri lățime. Este ridicată cu ziduri masive, groase de 1,30 metri și pe niște temelii și mai groase, de un metru 50 şi adanci până la 2 m și jumătate.”
În zonă, arheologii au mai găsit și monede specifice vremii, bucăți din vase ceramice, podoabe şi elemente de construcție.
Vlad Lăzărescu, cercetător la Institutului de Arheologie Cluj: „Ceea ce surprinde la această clădire este cantitatea extrem de mare de cuie și piroane care asigurau prinderea grinzilor.”
Descoperirea va putea fi pusă în circuitul turistic de la Porolissum abia după ce specialiști în restaurări vor realiza un proiect de reconstituire și conservare. Până atunci, curioșii care ajung în zonă pot vizita castrul, vama romană sau amfiteatrul.
„Pare un loc în care să stai câteva ore, cel puţin, ca să îl vizitezi și să citești toate panourile informative”, spune un turist străin.
Rezervația arheologică Porolissum, aflată la câțiva kilometri de Zalău, este unul dintre cele mai mari și bine păstrate situri arheologice din România.