Transmiterea comunitară ridicată și numărul mare de nevaccinați pot duce la noi variante. Medic: Se poate întâmpla oriunde în lume

Data actualizării: Data publicării:
Oameni care merg pe stradă.
Foto: Profimedia Images

Multe persoane nu sunt vaccinate, iar numărul infectărilor cu Sars-CoV-2 este în creștere. Doar prin vaccinare și respectarea măsurilor de protecţie şi distanţare se va încetini ritmul galopant în care cresc cazurile și se va evita apariția de noi variante, spun medicii.

Medicul Gindrovel Dumitra, coordonatorul grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicină a Familiei, a declarat la Digi24 că România are o rată foarte ridicată a transmiterii comunitare a virusului.

El a explicat că peste tot în lume, în comunitățile unde se înregistrează un număr mare de infectări zilnice, pot apărea noi variante. În acest context, este important ca răspândirea virusului să fie oprită, ceea ce este posibil doar prin vaccinare și respectarea măsurilor de distanțare.

"Cu cât acest virus va fi lăsat să circule liber, este foarte posibil să asistăm la apariția de noi variante, a declarat medicul, care a subliniat că asta ar fi amenințare pentru întreaga lume. Acest lucru este posibil oriunde în lume", a afirmat el.

Orice variantă nouă va fi întâi una de urmărire, pentru a se vedea dacă se selectează anumite caracteristici epidemiologice, cum ar fi rata de transmisibilitate înaltă, dar și caracteristici patogenice, care se referă la boală.

"Cel mai periculos când se ajunge la noi variante este ca acestea să scape de sub protecția oferita de anticorpii obținuți prin boală, dar și prin vaccinare", a adăugat medicul.

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri