SUA au aprobat vânzarea a 32 de avioane F-35 către România. Ambasada americană anunță termenul pentru prima livrare

Data actualizării: Data publicării:
Avion F-35
Avion F-35. Foto: Profimedia

Departamentul de Stat al SUA a aprobat o posibilă vânzare a 32 de avioane de luptă F-35 către România, achiziţia urmând a îmbunătăţi securitatea națională. Prima livrare a aeronavelor este aşteptată până în anul 2031, transmite News.ro.

„Departamentul de Stat al SUA a luat o decizie de aprobare a unei posibile vânzări a 32 de avioane de luptă F-35A Lightning II către România, ceea ce oferă o îmbunătăţire semnificativă a capabilităţilor de apărare ale României şi o consolidare a parteneriatului strategic dintre Statele Unite şi România. Achiziţia propusă va îmbunătăţi securitatea României – un aliat NATO care reprezintă o forţă importantă pentru stabilitatea politică şi economică în Europa”, arată un comunicat transmis, vineri seară, de Ambasada SUA la Bucureşti.

Conform sursei citate, achiziţia în valoare de aproximativ 6,4 miliarde de dolari va furniza României avioane de luptă F-35A multirol de ultimă generaţie, care oferă tehnologie stealth avansată („stealth” reprezintă o semnătură radar redusă), fuziunea senzorilor şi capabilităţi unice de superioritate aeriană. Achiziţionarea celor două escadrile F-35A va spori semnificativ capacitatea României de a face faţă ameninţărilor de securitate în continuă evoluţie şi de a contribui la eforturile regionale de apărare.

„Acest angajament este o dovadă a parteneriatului puternic dintre cele două naţiuni şi demonstrează încă o dată că România este un lider în apărarea securităţii regionale. România este un aliat cheie al NATO în promovarea securităţii şi stabilităţii în regiunea Mării Negre şi nu numai. Avioanele F-35 vor oferi României capabilităţi de apărare aeriană de neegalat şi vor spori interoperabilitatea între forţele aeriene NATO”, a declarat, în comunicat, ambasadorul SUA la Bucureşti Kathleen Kavalec.

Prima livrare a aeronavelor F-35A către România este aşteptată până în anul 2031. Statele Unite vor continua să colaboreze îndeaproape cu România pentru a asigura o integrare uşoară şi eficientă a acestor aeronave avansate în cadrul forţelor lor de apărare, potrivit sursei citate.

Documentele de aprobare trimise de Departamentul de Stat către Congresul american reprezintă unul dintre cei mai importanți pași în achiziția de avioane de luptă de generația a cincea. Odată primit acordul de principiu, votul în Congres e considerat doar o formalitate.

Avioanele de luptă F-35 vor începe să fie folosite de piloții militari români cel mai devreme în anul 2030. Timp de șapte ani, vor zbura în paralel cu F-16, aeronave care vor fi însă „pensionate” începând din 2037.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce este un Pager, la ce folosește și cum funcționează: Sute de dispozitive folosite de membrii Hezbollah au...
Digi FM
Actrița Adriana Trandafir, declarații despre recalcularea pensiei: „Pot să mi-o mărească cât vor ei, viața...
Pro FM
Cu ce se ocupă acum Rucsandra Iliescu, fosta solistă a trupei Blaxy Girls. La 33 de ani, nu și-a pierdut...
Film Now
Ana de Armas, despre cum s-a schimbat viața ei de când s-a mutat din Los Angeles: „Am luat această decizie...
Adevarul
Noua variantă de Covid se răspândește rapid în Europa. Experții spun că va deveni tulpina dominantă
Newsweek
10.000 lei amendă pentru proprietarii de apartamente care își supără vecinii. Ce nu au voie să facă?
Digi FM
Cât costă ținuta purtată de Simona Halep la turneul lui Ion Țiriac. Pantofii sportivei au atras toată atenția
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Jason Momoa, acuzat că a „maltratat” echipa de filmare a peliculei „A Minecraft Movie”: „M-a dezamăgit”
UTV
(VIDEO) Shakira a coborat imediat de pe scena unui club din Miami, dupa ce si-a dat seama ca un fan o filma...