Scandal românesc la Paris, la cel mai mare târg de produse alimentare din lume. Standul ţării noastre, pentru care statul român a plătit 300.000 de euro, a rămas neamenajat, după ce firma care trebuia să se ocupe de asta s-a retras din proiect. Reprezentanţii firmei spun că Ministerul Economiei nu a trimis la timp banii de lucrări. Oficialii de la Bucureşti se apără şi susţin că firma s-a retras din contract pentru că nu-l putea onora la timp. Cert este că antreprenorii români s-au văzut nevoiţi să se descurce singuri.
România avea la dispoziţie un stand de peste 600 de metri pătraţi în care trebuiau să poată expune peste 50 de producători autohtoni. Era cel mai bun prilej ca produsele româneşti să ajungă cunoscute de cumpărători din toată lumea. Numai că standul a rămas ne-amenajat şi fiecare expozant s-a descurcat cum a putut.
„Nu am vrut să lăsăm în derizoriu imaginea României la SIAL, Paris. Nu ştiu ce s-a întâmplat acolo la Minister de pe ultima sută am fost obligaţi să facem şi licitaţia pentru logistică şi în final nici nu s-a rezolvat”, spune Aurel Simion, expozant.
De condiţiile de care au avut parte comercianţii care au reprezentat România la cel mai mare târg de produse alimentare din lume s-a plâns şi cunoscutul chef român Adi Hădean.
„S-au trezit (expozanţii români, n.r.) pe betonul gol în ditamai compexul expoziţional. Cuiva i s-a facut milă de milogeala reprezentanţilor expozanţilor români şi a ajutat cu o mochetă. Şi altcuiva i s-a făcut milă şi a debarcat dintr-o maşină nişte mobilier mizerabil, pe care producătorii s-au apucat să îl spele cu ce şi-au adus de acasă. Aşa că nu avem stand al României la Paris. Avem câteva standuri mici şi mizere împărţite şi împrăştiate prin tot târgul ăsta”, a spus chef-ul Adi Hădean.
În plus, Adi Hădean mai spune că toţi cei care au vrut să expună la SIAL au fost nevoiţi să achite câte 1.500 de euro. Ministerul neagă acuzaţia.
Preşedintele Asociației pentru Promovarea Alimentului Românesc dă vina tot pe angajaţii ministerului Economiei.
„Din păcate, sistemul este condus de oamenii de jos, de cei care fac procedurile. Miza nu este subminarea exportului, miza este mică, ca la noi, în România şi o reprezintă plimbarea unor reprezentanţi ai statului la mai multe manifestări. Pentru că acesta fiind un târg foarte mare, ar fi luat toţi banii până la sfârşitul anului şi automat nu mai erau delegaţi ai ministerului care să vină la manifestări”, spune Ştefan Pădure, preşedinte Asociația pentru Promovarea Alimentului Românesc.
De partea sa, Ministerul Economiei susţine că nu are nicio vină pentru eşecul de la Paris. Potrivit unui comunicat al instituţiei, „societatea organizatoare desemnată şi-a declinat capacitatea de a organiza în bune condiţii în timpul rămas participarea României la SIAL 2016 şi nu a semnat contractul de atribuire”.
O sută de ţări reprezentate de 7.000 de expozanţi au participat la SIAL. Comercianţii români care s-au încumetat să participe spun că au făcut-o, pentru că, altfel, România risca să fie exclusă de la viitoarele astfel de evenimente.