Sâmbătă, 4 iulie, a fost o zi de grație pentru iubitorii sportului din România. Veștile bune, care anunțau rezultate remarcabile pentru sportivi români din diverse domenii, au curs de dimineața până seara.
Cea mai spectaculoasă performanță a zilei au realizat-o sportivii și sportivele care reprezintă România la Campionatul European de canotaj de la Glasgow, unde au luat nu mai puțin de cinci medalii: trei de aur, una de argint și una de bronz.
Tot la Glasgow înotătorul Robert Glinţă a câştigat, sâmbătă, medalia de argint în proba de 50 de metri spate din cadrul Campionatelor Europene de nataţie, la Glasgow. Rezultatul e cu atât mai merituos, cu cât cel care a obținut medalia de aur, rusul Kliment Kolesnikov, a stabilit un nou record mondial şi european, la seniori şi juniori, cu timpul de 24,00.
Robert Glinţă va concura, duminică, şi în proba de 100 m spate, la care participă şi Andrei Mircea Anghel. Anul trecut, Robert Glinţă a obţinut medalia de bronz la 100 m spate, la Campionatele Europene în bazin scurt.
Perechea Karola Patricia Bejenaru/Julia Kimmelmann (România/Germania), cap de serie numărul 2, a câştigat, sâmbătă, proba de dublu din cadrul turneului ITF de la Dublin, cu premii totale de 15.000 de dolari. Bejenaru şi Kimmelmann au învins în finală cuplul Emily Appleton/Lisa Ponomar (Marea Britanie), cap de serie 1, scor 6-3, 2-6, 10-7.
Tot sâmbătă, Alexandra Damaschin, cap de serie 7, s-a calificat în finala turneului de la Savitaipale (Finlanda), cu premii de 15.000 de dolari, trecând în semifinale de sportiva norvegiană Malene Helgo, favorită 2, scor 6-3, 6-3. În ultimul act, Damaschin o va întâlni pe jucătoarea austriacă Melanie Klaffner, favorite principală a turneului.
Jucătoarea Alexandra Cadanţu s-a calificat, sâmbătă, în finala turneului ITF de la Bad Saulgau (Germania), cu premii totale de 25.000 de dolari. Cadanţu a învins-o în semifinale pe sportiva ucraineană Olga Ianciuk, scor 6-0, 1-6, 6-4. În ultimul act, românca o va întâlni pe favorita 4, sportiva germană Laura Siegemund.
Echipa de gimnaste junioare a României a ocupat poziţia a patra, cu 154.862 puncte, la Campionatul European de gimnastică de la Glasgow, în timp ce la individual compus, Ioana Stănciulescu s-a clasat pe 7 (51.732 puncte), iar Silvia Sfiringu pe 8 (51.265 puncte). Duminică are loc finala pe aparate, la care România are două concurente la sol, una la sărituri și una la bârnă.
Și am mai aflat sâmbătă o veste bună: după o accidentare care l-a ţinut departe de teren mai multe luni, Horia Tecău revine la Mastersul de la Toronto, unde va face pereche cu olandezul Jean-Julien Rojer. La Toronto, perechea româno-olandeză, cap de serie numărul 7, va juca direct în optimi, contra învingătorilor din meciul Ben McLachlan (Japonia)/Matwe Middelkoop (Olanda) - Borna Coric (Croaţia)/Robin Haase (Olanda).
Monica Niculescu, locul 60 WTA şi favorită 7, a acces, sâmbătă, în ultimul tur al calificărilor la turneul Rogers Cup, de la Montreal, cu premii de 2,8 milioane de dolari. Niculescu a învins-o în primul tur pe sportiva rusă Ekaterina Alexandrova, numărul 98 mondial, scor 6-3, 6-3, într-o oră şi zece minute. În runda următoare, Niculescu o va întâlni pe slovena Dalila Jakupovici (92 WTA şi favorită 22).
Și Ana Bogdan, locul 87 WTA şi favorită 20, a trecut de primul tur al calificărilor la Rogers Cup, după ce poloneza Magdalena French, numărul 121 mondial, s-a retras.
Pe tabloul principal se află patru românce: liderul WTA Simona Halep, Mihaela Buzărnescu (24 WTA), Sorana Cîrstea (54 WTA) şi Irina Begu (55 WTA).
Ziua de sâmbătă s-a încheiat târziu în noapte la fel de bine precum a început: Mihaela Buzărnescu a reușit să ajungă în finală la San Jose. A avut meci greu, cu belgianca Elise Mertens, cea care o învingea pe româncă în prima finală în care a ajuns Mihaela în acest an, cea de la Hobart.
Mihaela Buzărnescu bifează astfel încă o finală în acest an, a treia, dar și prima de turneu Premier. Grație acestui rezultat, românca va urca pe locul 21 WTA, o performanță remarcabilă, în condițiile în care la începutul acestui an era pe locul 56 WTA. Nu îi mai trebuie mult pentru a-și atinge visul - acela de a fi între primele 20 de jucătoare ale lumii.
Cu o carieră relansată la 30 de ani, după ce a fost pe punctul de a renunța la tenis din cauza unor accidentări, Mihaela capătă alura unui erou de poveste, care demonstrează că imposibilul e posibil. În spatele performanțelor sale extraordinare stau multă ambiție și mai ales multă muncă. Mihaela are poftă de joc și vrea să recupereze. Deține și un record: este jucătoarea din WTA cu cele mai multe meciuri jucate în acest an, peste 100, atât la simplu, cât și la dublu.