Video „Vom reuși, Patrick!” i-a transmis Simona Halep antrenorului Mouratoglou. Toții ochii se îndreaptă acum către noua sa echipă
Cazul de dopaj în care este implicată Simona Halep zguduie lumea sportului. În apărarea ei au sărit inclusiv rivale din circuit, convinse de nevinovăția și corectitudinea fostului lider mondial din tenisul feminin. În dezbaterile pe marginea acestei controverse, există experți care punctează ce s-a întâmplat cu Halep în ultimul an. Este vorba, mai exact, de schimbarea completă a echipei, atunci când a renunțat la partea română pentru oamenii francezului Patrick Mouratoglu.
Roxadustatul, substanța depistată în cazul Simonei, chiar dacă „într-o cantitate extrem de mică”, crește rezistența sportivilor, iar pentru ca tenismena din Constanța să iasă imaculată din tot acest scandal ar fi nevoie de o minune. Dar Simona este încrezătoare. „Vom reuși, Patrick”, i-a transmis ea antrenorului, care, au remarcat internauții, a reacționat destul de târziu, la aproape 24 de ore de la această veste, spunându-i Simonei că o susține „sută la sută” în demersul ei de a-și demonstra nevinovăția.
Simona Halep nu a mai comunicat cu Agenția Națională Antidoping de când și-a schimbat echipa
Simona Halep discuta periodic cu reprezentanții Agenției Naționale Antidoping din țara noastră, dar asta nu s-a mai întâmplat de când și-a schimbat staff-ul. Mai exact, înainte de US Open, ea a renunțat la toată partea română din echipă. „Totul este Mouratoglou acum! Echipa este 100% Mouratoglou! Tot ce mă înconjoară are legătură cu academia lui și cu el!”, spunea sportiva la acel moment.
„A fost o perioadă în care am colaborat cu o persoană din staff-ul ei până la un moment dat, în care nu știm de ce nu ne-au mai consultat cu privire la medicamentele pe care le folosește. Probabil și-a schimbat stafful și nu am mai fost întrebați”, a declarat pentru Digi24 Gabriela Andreiașu, președinta Agenției Naționale Antidoping.
Simona Halep și-a început în aprilie colaborarea cu Patrick Mouratoglou, fostul antrenor al Serenei Williams, la sfatul lui Darren Cahill, cel care i-a fost antrenor timp de șase ani, până în septembrie 2021. Eliminată în optimi la Australian Open 2022, Simona Halep a renunțat la începutul anului la antrenorii Adrian Marcu și Daniel Dobre și a mers singură la turneele de la Dubai și Doha. După ce a început să lucreze cu Patrick Mouratoglou, Simona Halep a renunțat și la managerul Virginia Ruzici, cel mai vechi membru al staffului său, și a ales echipa cu care lucra noul antrenor: Arnaud Restifo ca sparring partner, fizioterapeuta Candice Gohier și Maxime Restifo ca manager de comunicare.
Ce pedeapsă riscă Simona Halep și cum și-o poate reduce
„Ea în primul rând trebuie să demonstreze că nu a știut sau că cineva i-a dat acel medicament identificat în proba ei biologică. Este foarte greu pasul ăsta”, a explicat la Digi24 Gabriela Andreiașu, șefa agenției naționale antidoping.
Agenția Mondială Antidoping plasează Roxadustatul în clasa substanțelor interzise al căror consum aduce o suspendare de patru ani.
Medicamentul luat de Halep este folosit în tratarea anemiei, iar în cazul sportivilor, crește rezistența la efort. Se practică în multe sporturi, atrage atenția Pompiliu Popescu, fost medic al naționalei de fotbal a României.
„În această situație, nu mai este nimic de făcut din punct de vedere al sportivei. Este cu certitudine dovedită doparea. Că va merge la TAS sau nu, probabil va merge pe varianta că a fost o greșeală. Ei, nu are cum să fie o greșeală, pentru că acea substanță nu se poate ingera accidental. Nu se găsește în alimente. Ea trebuie doar administrată. Singura șansă ca Halep să scape de suspendare este ca ea să fi declarat în mod oficial, la Agenția Anti-Doping, că ia medicamente pentru anumite probleme de sănătate”, a spus Pompiliu Popescu la Digi Sport.
„Există posibilitatea reducerii, dacă se demonstrează lipsa vinovăției și a neglijenței, dacă se demonstrează că a fost un produs contaminat, sancțiunea se poate reduce, dar nu mai mult de jumătate din perioada altfel aplicabilă. Adică 2 ani de zile. Dacă vine Simona și oferă un ajutor substanțial, să spunem oferă informații despre alte persoane care încalcă reglementările, adică se dopează sau personal asistent care practică dopajul cu sportivii și se demonstrează ceea ce spune Simona, atunci i se mai poate îngheța până la trei pătrimi din această perioadă de 2 ani”, a precizat la Digi24 Gabriela Andreiașu, șefa Agenției Naționale Antidoping.
Foștii antrenori îi iau apărarea lui Halep
Patrick Mouratoglu, cel care o pregătește acum pe Simona Halep, a reacționat destul de târziu în scandalul de dopaj. Francezul a transmis pe Instagram că o susțiune 100%, până la capăt.
Foști antrenori ai româncei o descriu ca fiind extrem de atentă la ce medicamente lua.
„O știu pe Simona destul de bine. Am lucrat mult cu ea și știu că e o sportivă care, în ceea ce privește medicamentația, a fost mereu grijulie. Sincer, nu pot să cred că ar fi făcut așa ceva. Urmează să încerce să facă tot posibilul și să vedem de unde a putut să apară această substanță”, a declarat la Digi Sport Adrian Marcu, fostul antrenor al Simonei Halep.
Firicel Tomai, alt fost antrenor al Simonei Halep, este convins că sportiva nu a apelat la o metodă care să o compromită.
„Sperăm că a fost un accident, se pot întâmpla contaminări, dar nu vreau să fac supoziții. Nu cred că Simona a apelat la această metodă, eu cred că e un accident. Jucătorii buni investesc foarte mulți bani în medicină sportivă, care nu e bazată doar pe medicamente din farmacii, poate fi mai avansată, cu metode până la limita acceptată”, a arătat Firicel Tomai.
Sorana Cîrstea, mesaj de susținere pentru Simona Halep
Între timp, sportivii, colegii și fanii Simonei Halep îi transmit mesaje de susținere. Un mesaj puternic dat Simonei Halep a venit de la Sorana Cîrstea, sportivă cu care se știe că avea relații mai reci. Dar nu doar ea, ci și alte sportive din circuit sunt convinse că Simona Halep nu s-a dopat cu bună știință. Există a singură notă discordantă: un semnal plin de venin a venit dinspre tabăra Serenei Williams.
Chiar dacă a recunoscut că nu sunt prietene, Sorana Cîrstea a scris pe Instagram că o știe pe Simona suficient de bine pentru a crede cu tărie că nu ar atinge niciodată intenționat o substanță interzisă.
„Chiar dacă poate nu suntem cele mai bune prietene, o știu pe Simona suficient de bine pentru a crede cu tărie că nu ar atinge niciodată intenționat o substanță dopantă. Tenisul este un sport al fair-play-ului și lasă rivalitățile deoparte. Ea e o jucătoare grozavă și cred că a câștigat prin propriile merite. Chiar sper că va ieși din situația asta și va ajunge la lumina atât de necesară pentru ea și pentru sportul nostru iubit”, a scris Sorana Cîrstea, pe Instagram.
Nici Jaqueline Cristian nu crede că Simona Halep a trișat și i-a transmis să rămână puternică, să lupte pentru a-și dovedi nevinovăția.
„Am crescut văzând-o jucând și ridicând trofee, am considerat-o o mare jucătoare și a fost o inspirație pentru mine, pentru că știu cât de greu e să ajungi în vârf, mai ales când vii dintr-o țară mică, precum România. Ea e o campioană adevărată și cred cu tărie că n-a trișat și nu a luat nimic de pe lista substanțelor interzise! Rămâi puternică și luptă pentru tine! Sunt sigură că lucrurile vor ieși bine pentru tine!”, i-a transmis Jaqueline Cristian.
Și Mihaela Buzărnescu și-a arătat susținerea față de colega de circuit, despre care a scris că este o luptătoare: „Îţi ţin pumnii. Cu toţii ştim ce luptătoare eşti”
La fel de emoționat este și mesajul dat de franțuzoiaca Alizé Cornet, care a avut-o adversară pe Simona Halep de două ori în acest an. „Cu tine până la capăt, Simona! E nedrept, dar vei câștiga această bătălie”, i-a spus jucătoarea din Franța la scurt timp de la izbucnirea scandalului.
Însă în valul de aprecieri și încurajări s-a făcut remarcat, dar în sens negativ, soțul Serenei William, eterna rivală a Simonei. Alexis Ohanian a reluat o postare mai veche, când a purtat un tricou cu un mesaj împotriva drogurilor, la un meci pe care soția sa îl susținea la US Open cu Maria Sharapova. Sportiva din Rusia a fost și ea depistată pozitiv, la un test antidoping, în 2016.
Serena Williams a spus adio carierei profesioniste în tenis anul acesta, tot la US Open, unde a ajuns până în turul al treilea, în timp ce Simona Halep era eliminată din primul tur.
Final de an zbuciumat pentru Simona Halep, cea mai titrată jucătoare de tenis din România
La sfârșitul lunii august, Simona Halep a pierdut la US Open 2022 - acolo unde a fost depistată dopată - încă de la primul meci. La scurt timp după aceea a intervenit divorțul neașteptat de Toni Iuruc, iar apoi a făcut o operație de rinoplastie pentru a-și trata o problemă mai veche cu sinusurile care o deranja pe teren. Deși avea șanse să participe la Turneul Campioanelor, Simona Halep a anunțat că anul acesta nu va mai intra în competiții, având nevoie de refacere. Potrivit presei sportive, începuse deja primele antrenamente după intervenția chirurgicală, dar între timp, probabil că venise și vestea de la agenția internațională antidoping că prima probă de la US Open a ieșit pozitivă.
Simona Halep a avut 39 de victorii și 11 înfrângeri în acest an, ceea ce o situează pe primele locuri în rândul sportivelor WTA cu cele mai multe victorii. Ea a câștigat în 2022 două titluri, la Melbourne și Toronto, reușind să revină în top 10 WTA după accidentarea care anul trecut a ținut-o câteva luni departe de competiții.
La 31 de ani, Simona Halep a ocupat locul 1 mondial la simplu de două ori, între 2017 și 2019, pentru un total de 64 de săptămâni, ceea ce o situează pe locul 11 în istoria clasamentului Asociației de Tenis Feminin (WTA). Între 27 ianuarie 2014 și 8 august 2021, Halep s-a clasat în top 10 timp de 373 de săptămâni consecutive, a opta cea mai lungă serie din istoria WTA. În această perioadă de șapte ani, ea a terminat fiecare an cel puțin pe locul 4. Are în palmares 24 de titluri de simplu în circuitul WTA și fost finalistă de încă 18 ori. Potrivit WTA, sportiva a câștigat peste 40 de milioane de dolari în carieră.
Editor : Luana Pavaluca
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News