Americanca Serena Williams nu mai figurează în clasamentul WTA, începând din această săptămână, în care a pierdut cele 2.000 de puncte aferente câştigării Australian Open, în 2017. Însă fostul lider WTA, care şi-a anunţat revenirea în competiţii la FedCup, la întâlnirea SUA-Olanda, din 10-11 februarie, nu va avea nevoie de invitaţii la turnee, datorită clasamentului protejat.
Conform regulamentului, în cazul unei accidentări sau în cel al maternităţii, o jucătoare poate solicita păstrarea clasamentului din momentul în care îşi începe absenţa din circuit, pentru opt turnee într-un an (maximum două grand slam-uri şi două premier mandatory), cu următoarele condiţii: să lipsească din competiţii între minimum şase luni şi maximum doi ani şi să fie, în momentul începerii perioadei de absenţă, în Top 300 la simplu şi Top 200 WTA la dublu. În cazul maternităţii, o jucătoare trebuie să revină în circuit în termen de 12 luni după ce a născut (Serana Williams a născut o fetiţă la 1 spetembrie 2017), pentru a beneficia de regula clasamentului protejat.
Serena Williams respectă aceste condiţii şi va avea clasament protejat locul I WTA, pe care l-a ocupat după Australian Open 2017. Însă ea nu va putea fi cap de serie la turneele la care va participa pe baza clasamentului protejat. Singura excepţie ar putea fi la Wimbledon, turneu de grand slam la care organziatorii nu ţin cont de ierarhia WTA. Şi este puţin probabil ca organizatorii britanici să nu-i acorde acest statut jucătoarei care a cucerit de şapte ori trofeul în carieră.
În situaţia Serenei Williams, de a nu mai fi clasată în ierarhia oficială, s-a aflat Maria Şarapova, dar rusoaica nu şi-a putut proteja clasamentul, deoarece absenţa ei din circuit a fost cauzată de o suspendare pentru dopaj. Ea a avut nevoie de invitaţii pentru a participa la tunree importante şi a primit până în prezent 12 wild card-uri, din aprilie 2017, când a revenit după suspendare.