Orice comportament al atleților care contravine spiritului olimpic sau legilor chineze va fi sancționat cu o „anumită pedeapsă”, a declarat un oficial al Jocurilor Olimpice de la Beijing, ca răspuns la o întrebare despre posibilitatea sportivilor de a protesta la jocurile olimpice de iarnă, care încep luna viitoare, scrie The Guardian. Îngrijorări au apărut și în privința unei aplicații pe care trebuie să și-o instaleze toți participanții la jocurile de la Beijing.
Declarația oficialului vine la scurt timp după ce un grup pentru drepturile omului a avertizat sportivii că e mai bine să nu protesteze pe durata jocurilor și în contextul îngrijorărilor privind siguranța online a participanților, provocate de obligația de a-și instala o aplicație pe telefon.
Yang Shu, director adjunct pentru relații internaționale în cadrul comitetului organizator de la Beijing, a declarat marți, într-o conferință presă, că atleților li s-ar putea anula acreditarea sau ar putea primi „alte pedepse”.
„Orice manifestare care este conformă cu spiritul olimpic sunt sigur că va fi protejată”, a declarat Yang. „Orice comportament sau declarații care sunt împotriva spiritului olimpic, în special împotriva legilor și regulilor Chinei, vor fi sancționate cu anumite pedepse.”
În general, protestele în timpul jocurilor olimpice sunt împotriva regulilor Comitetului Olimpic Internațional, care i-a avertizat pe sportivi să nu protesteze nici la Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo, în caz contrar riscând pedepse.
Totuși, există îngrijorări în privința intoleranței tot mai mari față de proteste, critici sau dizidență în China. Numeroși activiști pentru drepturile omului și avocați au fost arestați și închiși, iar anul trecut jucătoarea de tenis Peng Shuai a dispărut din viața publică timp de mai multe săptămâni, după ce a acuzat un fost înalt oficial că a agresat-o sexua.
Human Rights Watch i-a avertizat marți pe sportivii olimpici asupra oricărei tentative de activism cât timp se vor afla la Beijing și le-a transmis să fie foarte conștienți de capacitățile de supraveghere ale Chinei.
Yaqiu Wang, reprezentantă pentru China al organizație HRW, a spus că dispariția lui Peng Shuai este „un bun indicator a ceea ce s-ar putea întâlmpla” dacă sportivii protestează.
”Legile chineze sunt foarte vagi în privința infracțiunilor care pot fi folosite pentru a pedepsi libertatea de expresie. Sunt tot felul de infracțiuni care pot fi folosite împotriva unor comentarii critice, dar pașnice. iar în China rata de condamnare este de 99%”, a declarat Yaqiu Wang.
Aplicație cu scurgeri de informații și listă de cuvinte interzise
Înainte de Jocurile Olimpice de la Beijing au apărut îngrijorări privind protecția datelor personale și a vieții private a participanților. Membrilor echipei olimpice a Marii Britanii li s-a cerut să-și lase acasă telefoanele personale și li s-au oferit telefoane provizorii, din cauza temerilor provocate de posibilitatea de a fi spionați.
Firma de securitate informatică Citizen Lab a avertizat că o aplicație pe care toți participanții la JO 2022 trebuie să o descarce prezintă un „defect devastator”, care vulnerabilizează informațiile personale, fișierele audio și transferurile de pe dispozitive.
Aplicația, denumită MY2022, colectează informațiile personale sensibile - inclusiv nume, număr de telefon, număr de înregistrare, adresă de mail, date legate de starea de sănătate, de vaccinare și de testele COVID efectuate.
Citizen Lab a arătat că organizatorii Jocurilor Olimpice au enumerat o serie de entități care au dreptul să acceseze aceste date personale, printre care comitetul organizator și alte autorități, dar nu au precizat „cu cine sau cu ce organzații va împărtăși informațiile personale ale particpanților”.
Aplicația are și o funcționalitate care le permite utilizatorilor să raporteze conținutul cu caracter „sensibil politic”, precum și o listă - momentan inactivă - cu cuvinte-cheie cenzurate, referitoare la subiecte cum ar fi provincia Xinjiang, Tibet, masacrul din Piața Tiananmen, insulte la adresa Chinei și a liderilor ei.
Comitetul Olimpic Internațional afirmă că utilizatorii pot dezactiva accesul aplicației la anumite părți ale telefonului și că două organizații nenumite de securitate cibernetică „au confirmat că nu există vulnerabilități critice”.
Comitetul a mai spus că instalarea aplicației nu este necesară „atât timp cât personalul acreditat se loghează la sistemul de monitorizare a sănătății de pe platforma informatică” a jocurilor olimpice.
Editor : Bogdan Păcurar