România este în fața celei mai mari performanțe baschetbalistice. Echipa feminină de baschet 3 X 3 s-a calificat la Jocurile Olimpice și se numără printre favoritele la medalii. Șase jucătoare vor pleca la Tokyo, acolo unde pentru prima dată baschetul 3 la 3, supranumit și „de stradă” va fi probă olimpică.
Din stradă, la Olimpiadă. Este povestea probei de baschet 3 la 3, care pentru prima dată va fi sport olimpic. Veste mai bună nu se putea pentru sportivele noastre. Au câștigat argintul la Campionatul European și sunt considerate o forță. La Tokyo au ocazia să-și reconfirme valoarea.
Pe terenul de la Tokyo vor intra patru jucătoare: trei titulare și o rezervă. Meciurile durează 10 minute, iar partida se joacă la un singur panou.
Medalie de argint, fără să aibă antrenor
Echipa feminină de baschet 3x3 a României intră pe terenurile de joc de la Tokyo de pe locul al patrulea în clasamentul de specialitate al Federației Internaționale de Baschet.
Tricolorele au în palmares o medalie de argint de la Campionatul European din 2016, turneu găzduit de București. Performanță cu atât mai remarcabilă cu cât lotul nici nu avea antrenor și s-a bazat pe sfaturile și indicațiile unor colegi din lotul masculin de 3x3.
Recent, naționala feminină de baschet 3x3 a terminat pe locul al treilea a doua etapă din circuitul mondial FIBA 3x3 Women's Series, din Franța, la Voiron.
Echipa de baschet feminin 3x3 are acum, de câteva luni, antrenor din Slovacia. Tatiana Gallova și-a propus ca, prin rezultatele de la Tokyo, baschetul românesc să intre în istorie.
Tatiana Gallova - antrenor: „Sperăm să fim în primele patru echipe. Vom vedea ce va fi, căci acolo vremea o să fie mult mai dificilă decât aici, iar asta va conta mult. O să conteze și toate măsurile pentru COVID-19. Toți adversarii sunt foarte buni. Nu există echipă slabă acolo, așa că o să ne adaptăm tacticile pentru fiecare echipă în parte”.
Cine sunt componentele lotului și la ce echipe joacă
Gabriela Mărginean (34 de ani), din Cluj-Napoca, legitimată la Landernau Bretagne Basket (Franța), a jucat și pentru alte cluburi europene, a fost selecționată pentru baschetul profesionist din timpul studiilor în SUA, unde a obținut în 2010 titlul de Jucătoarea anului. Atunci a devenit și a doua româncă din baschetul profesionist american, la Minnesota Lynx. Este căpitanul loturilor de baschet 3x3 și 5x5.
Gânduri de campioane
Cele șase sportive selectate pentru Tokyo spun că nu a emoții înaintea plecării. Pentru ele este important că își duc visul mai departe.
Anca Stoenescu, 42 de ani, legitimată la CSM Târgoviște: „Povestea a început demult, exact așa, în curtea școlii, baschet 3 la 3. Mi-a plăcut și atunci când îi place ceva, tragi cu dinții de ceea ce îți place. Noi majoritatea ne cunoaștem de foarte mult timp. am jucat și 5 la 5, la echipa națională. De aceea am ales să continuăm și la 3 la 3. Jucam toată vara. În pauza dintre campionate jucam. Era foarte greu să ne strângem 10 fete, dar 3-6 ne găseam întotdeauna și puteam să ne menținem în formă”.
Claudia Cuic, 32 de ani, legitimată la CSM Satu Mare: „Eram foarte mică când am început să joc baschet. La primul meu antrenament nu am ajuns să ating inelul cu mingea și acest lucru m-a motivat. De atunci, ating inelul”.
În baschet, trebuie să știi în permanență unde sunt colegii și ce au de gând să facă. Orice pas greșit poate să aducă o înfrângere. Fetele noastre, însă, sunt cu adevărat o echipă. Se găsesc pe teren și cu ochii închiși, iar asta pentru că petrec mai tot timpul împreună și când nu sunt la competiții.
„Mai ales când stai 2 luni de zile în cantonament, poate 3 luni chiar, și se adună o perioada destul de îndelungată în care dacă nu ai această destindere și această atmosfera bună, este greu să supraviețuiești”, spune Claudia Ciuic.
A renunțat la modelling pentru baschet
Jurnalista Teodora Tompea a stat de vorbă cu Gabriela Mărginean și Sonia Ursu.
Gabriela Mărginean, 34 de ani, legitimată la Landernau Bretagne Basket (Franța), s-a născut la Cluj-Napoca, a început cu tenisul, dar apoi s-a reprofilat pe baschet. Iar la un moment dat a plecat în Statele Unite, acolo unde a devenit cea mai bună marcatoare, cu o medie de 20,5 puncte pe meci, și a primit și titlul de „Jucătoarea anului”. Este a doua sportivă din România care a evoluat în baschetul profesionist nord-american. „Am muncit de n-am știut de mine pentru a-mi realiza țelurile personale și pentru a-mi atinge limita”, mărturisește sportiva.
Sonia Ursu-Kim, 27 de ani, legitimată la clubul Woori Bank Hansae din Coreea de Sud, a renunțat la modelling pentru o cariera sportivă. „Aveam 18 ani și am ajuns la un punct în care să aleg: ori să merg în State să joc baschet la un nivel înalt, ori să fac modelling și nu am vrut să aleg frumusețea în detrimentului unui sport pe care poți să-l practici și să-i dai un țel. Modelling poate să facă orice fată frumoasă, dar un sport de performanță este ceva unic, foarte greu, trebuie să ai multă disciplină, să fii organizat. Nu regret nicio secundă”, spune sportiva. Modelul ei în viața de baschetbalistă este chiar cea care i-a devenit cea mai bună prietenă: „căpitanul” Gabriela Mărginean.
Urmăriți interviul integral în materialul video de mai jos: