Comisia pentru Drepturile Omului a Națiunilor Unite a criticat guvernul francez pentru că a interzis sportivelor din lotul Franței să poarte hijab la Jocurile Olimpice de la Paris de anul viitor, transmite CNN.
„Nimeni nu ar trebui să impună unei femei ceea ce trebuie să poarte sau să nu poarte”, a spus Maria Hurtado, purtătoarea de cuvânt a Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, marți.
„În general, conform comitetului pentru eliminarea discriminării împotriva femeilor, orice stat parte la convenție, în speță Franța, are obligația de a lua toate măsurile adecvate pentru a modifica orice tipare sociale sau culturale care se bazează pe ideea de inferioritatea sau superioritate a ambelor sexe”, a adăugat Hurtado.
„Acestea fiind spuse, practicile discriminatorii împotriva unui grup pot avea consecințe dăunătoare. De aceea, conform standardelor internaționale privind drepturile omului, restricțiile de exprimare a religiilor sau credințelor, cum ar fi alegerea vestimentației, sunt acceptabile doar în circumstanțe cu adevărat specifice care abordează preocupările legitime pentru siguranța publică, ordinea publică sau sănătatea publică sau morală într-un mod necesar și proporțional", a mai precizat comisarul ONU.
„Un regim strict de laicitate, aplicat riguros în domeniul sportului ”
Comentariile lui Hurtado au venit după ce ministrul francez al sportului, Amélie Oudéa-Castéra, a declarat că sportivii francezi nu vor avea voie să poarte hijab la Jocurile Olimpice de la Paris de anul viitor, argumentând în favoarea „un regim strict de laicitate, aplicat riguros în domeniul sportului. ”
"Ce înseamnă asta? Asta înseamnă interzicerea oricărui tip de prozelitism și neutralitatea absolută a serviciului public”, a declarat duminică Oudéa-Castera pentru postul de stat France 3.
Biroul de presă al ministerului a declarat marți pentru CNN că ministrul „pur și simplu a reiterat legea”, referindu-se la decizia unei instanțe din iunie de a menține interdicția de a purta hijab în timpul meciurilor de fotbal. Potrivit hotărârii de la începutul acestui an, „principiul neutralității serviciului public se aplică federațiilor sportive care sunt responsabile de un serviciu public.
Ministerul a spus că „în conformitate” cu această hotărâre, „echipele franceze sunt supuse principiului neutralității serviciului public, din momentul în care sunt selectate în acest scop în toate competițiile naționale și internaționale”. „Astfel, nu se poate purta batic (sau orice alt accesoriu sau ținută care să demonstreze o apartenență religioasă) atunci când reprezinți Franța într-o competiție sportivă națională sau internațională”, a adăugat responsabilul cu presa al ministerului.
Amélie Oudéa-Castéra a adăugat că regulile care se aplică celorlalți sportivi vor fi stabilite de fiecare federație internațională, sub supravegherea Comitetului Olimpic Internațional (CIO).
„Va exista eterogenitate între sporturi”, a adăugat ministrul francez.
Editor : M.I.