Naţionala de handbal feminin a României a învins, duminică, la Helsingborg, echipa Ungariei, scor 29-21, în primul meci din Grupa Principală 2 a Campionatului European.
Tricolorele au controlat autoritar meciul (Ungaria a condus o singură dată, când a deschis scorul) şi au condus chiar la o diferenţă de 9 goluri, obţinând astfel a treia victorie la rând la turneul final din Suedia.
După o nouă prestaţie senzaţională - 10 goluri şi 7 pase decisive -, Cristina Neagu a fost desemnată MVP-ul partidei, care a confirmat că România rămâne una dintre forţele continenteului.
Eliza Buceschi (5 goluri), Oana Manea (4), Aneta Udriştoriu (3), Laura Chiper (3), Melinda Geiger (1), Crina Pintea (1), Elena Florică (1) şi Mădălina Zamfirescu (1) au fost celelalte marcatoare ale României.
De cealaltă parte, Gorbicz, Trişciuk, Klivinyi şi Kovacs au înscris de câte trei ori.
În etapa următoare, marţi, România va juca împotriva Cehiei, învinsă azi de Rusia, scor 24-26, apoi va întâlni Danemarca, miercuri.
Primele două clasate din fiecare grupă se califică în semifinale.
Echipa României participă pentru a 11-a oară la un turneu final de Campionat European, din 12 ediţii care au avut loc începând cu 1994, singura dată când nu a fost prezentă fiind în 2006. Tricolorele au obţinut în aceşti ani o singură medalie, bronzul, în 2010, cu Radu Voina pe banca tehnică.
Campioana europeană en-titre este Norvegia.
PAUZĂ la România - Ungaria. După o primă repriză excelentă, România conduce Ungaria cu 15-9. Cristina Neagu a mai reuşit un gol, şi a ajuns la un total de 7 în acest meci, iar Eliza Buceschi a transformat o altă aruncare de la 7 metri. "Tricolorele" au condus şi la şapte lungimi în ultima parte a reprizei.
„Avem un moral bun după cele două victorii. Mă bucur de fiecare moment pe care îl petrec alături de echipa naţională”, a declarat Eliza Buceschi, citată de site-ul oficial al competiţiei.
România începe grupa principală II cu 2 puncte, în timp ce Ungaria, învisă de două ori în prima fază a grupelor, are 0 puncte. Practic, un pas greşit în duelul cu Cristina Neagu&co. înseamnă eliminarea de la Euro.
Pe lângă rivalitatea dintre cele două naţionale şi miza uriaşă a partidei, duelul din această seară este interesant şi datorită faptului că îi pune din nou faţă în faţă pe Ambros Martin şi Kim Rasmussen, antrenorii care s-au înfruntat în ultima finală a Ligii Campionilor.
În urmă cu şapte luni, Rasmussen, aflat atunci pe banca lui CSM Bucureşti, avea câştig de cauză în faţa Gyor-ului pregătit de Ambrose. Acum, ibericul le antrenează pe românce, iar danezul pe unguroaice.
Echipa naţională de handbal a României a avut parte de un incident neplăcut la antrenamentul susţinut sâmbătă, cu o zi înainte de debutul în grupele principale ale Campionatului European din Suedia.
Antrenamentul condus de Martin Ambros în sala din Helsingborg a fost oprit din cauza unei alarme de incendiu, anunţă prosport.ro, iar Neagu şi compania au fost obligate să părăsească sala.
Ambros mai avea la dispoziţie 40 de minute pentru a pune la punct tactic duelul cu Ungaria de duminică, dar a fost împiedicat să facă asta din cauza alarmei de incendiu. Îmbrăcate doar în şorturi şi tricouri de antrenament, tricolorele au mers la autocar, pe o temperatură de 0 grade Celsius.
„Singura noastră grijă e ca fetele să nu răcească după acest episod. Nu e posibil ca noi să nu ne putem continua antrenamentul, iar Ungaria, adversara noastră, să şi-l desfăşoare după programul stabilit în sala mare. Trebuie să facem neapărat ceva”, a tunat Ambros.
Programul „tricolorelor” în grupa principală II:
- România – Ungaria, duminică, 11 decembrie, 19:30
- România – Cehia, marți, 13 decembrie, ora 17:15
- România – Danemarca, miercuri, 14 decembrie, ora 19:30
Clasamentul grupei:
- Danemarca - 4 puncte
- Norvegia - 4 p.
- România - 2 p.
- Cehia - 2 p.
- Rusia - 0 p.
- Ungaria - 0 p.
Germania, Olanda și Franța au debutat cu victorii în Grupa principală I, sâmbătă, la Campionatul European de handbal feminin - EURO 2016 - din Suedia.
Germania a obținut o victorie clară în fața Serbiei, care era neînvinsă, scor 26-19, Svenja Huber și Annne Hubinger fiind cele mai bune marcatoare, cu 4 goluri fiecare. De la învinse s-a remarcat Tamara Georgijev, cu 7 goluri.
Vicecampioana mondială Olanda a dispus de Suedia cu 33-30, după o prestație remarcabilă a portarului Tess Wester (16 mingi parate, procentaj 36%). Pentru învingătoare principalele marcatoare au fost Cornelia Groot, cu 7 goluri, și Estavana Polman, 6 goluri. Isabelle Gullden (CSM București) a fost cea mai bună de la suedeze, cu 8 goluri, alături de Johanna Westberg, 7 goluri.
Franța a câștigat la limită în fața Spaniei, cu scorul de 23-22, după ce ibericele conduceau cu 14-10 la pauză.
Allison Pineau (ex-HCM Baia Mare) a marcat golul victoriei, pe contraatac, în penultima secundă, după o greșeală comisă de Macarena Aguilar pe atacul Spaniei.
Nerea Pena a fost cea mai bună marcatoare Spaniei, cu 5 goluri, Alexandrina Cabral Barbosa și Mireya Gonzalez au marcat câte 4 goluri, iar Carmen Martin (CSM București) a înscris două goluri. Allison Pineau a fost cea mai bună jucătoare a echipei Franței, cu 9 goluri, iar Alexandra Lacrabere a marcat de 6 ori. Laurisa Landre (SCM Craiova) a marcat un gol, iar Camille Ayglon (CSM București) nu a reușit să puncteze.
Germania ocupă primul loc, cu 4 puncte (+8), urmată de Franța, 4 p (+2), Olanda, 4 p (+1), Suedia, 3 puncte (+3), Serbia, 3 puncte (-5), Spania, 1 punct. Primele două clasate se califică în semifinale.