În 1966, Anglia câştiga singurul titlu mondial din palmares chiar pe teren propriu. Finala de pe Wembley cu Germania de Vest avea să fie decisă de unul dintre cele mai controversate momente din istoria turneelor finale. După 2-2 în prelungiri, Geoff Hurst a adus Anglia în avantaj cu un gol care stârneşte şi acum polemici. Arbitrul a acordat golul după ce s-a consultat cu asistentul, însă lumea se întreabă şi acum dacă mingea a trecut sau nu de linia porţii.
Finala turneului din Mexic 1970 a adus cel de-al treila titlu mondial din palmaresul Braziliei. Sud-americanii au făcut instrucţie cu Italia: au câştigat cu 4-1, iar golul marcat de Carlos Alberto a rămas unul dintre cele mai frumoase reuşite din istoria Cupei Mondiale. Cel mai bun jucător al turneului, Pele, a pasat decisiv după o acţiune colectivă memorabilă a brazilienilor.
Paolo Rossi a rămas în istoria Cupei Mondiale cu hat-trick-ul din meciul cu Brazilia. La mondialul spaniol din 1982, Italia a învins cu 3-2, iar atacantul lui Juventus a marcat toate cele trei goluri. Squadra azzurra avea să câştige titlul mondial, iar Rossi a încheiat turneul ca golgeter. Cu doi ani înainte fusese suspendat pentru implicarea într-un scandal legat de meciuri aranjate - faimosul Totonero.
Mexic 1986 a fost fără îndoială mondialul argentinianului Diego Armando Maradona. Cel mai controversat moment al turneului a fost însă primul gol din sfertul de finală cu Anglia. Legendarul decar al Argentinei a trimis mingea în poartă cu mâna, însă arbitrul a validat reuşita în ciuda protestelor englezilor. A fost momentul rămas în istoria fotbalului ca "mâna lui Dumnezeu".
În acelaşi meci, Maradona a înscris şi golul secolului - după o cursă solitară începută în propriul teren. La patru ani de la războiul din insulele Falkland, Argentina îşi lua revanşa pe terenul de joc.
Finala din 1994 a fost prima decisă după executarea loviturilor de la 11 metri. Italia şi Brazilia au încheiat meciul de pe Rose Bowl fără gol marcat, iar loteria penaltiurilor i-a făcut pe sud-americani din nou campioni. Omul care a condus Italia spre finală, Roberto Baggio, a trimis peste poartă lovitura care putea păstra Squadra azzurra în joc.
Cupa Mondială din 2002, organizată în Coreea de Sud şi Japonia, a fost turneul final care l-a aşezat definitiv pe brazilianul Ronaldo în istoria fotbalului mondial. Nouarul Selecao a încheiat turneul cu opt reuşite şi a ajuns la un record greu de depăşit - 15 goluri marcate la Campionatele Mondiale. Ronaldo a decis finala cu Germania printr-o dublă şi şi-a luat revanşa pentru eşecul suferit de Brazilia cu patru ani înainte, în Franţa.
Succesul obţinut de Italia la Mondialul german din 2006 a fost umbrit de gestul francezului Zinedine Zidane, eliminat în finala de la Berlin după ce l-a lovit cu brutalitate pe Marco Materazzi. A fost ieşirea din scenă a unuia dintre cei mai mari jucători din istoria fotbalului. Italia a câştigat finala la penalty-uri şi şi-a trecut în palmares al patrulea titlu mondial.