Dinamo a învins Steaua. Din nou
La mai puţin de o lună după victoria din campionat, Dinamo a învins din nou Steaua. A fost 3-1. pe Arena Naţională pe 30 noiembrie. Şi 4-1 pe 22 decembrie, în prima manşă a semifinalelor Cupei Ligii.
1-0: Mahlangu a profitat de o neînţelegere între fundaşii stelişti şi a înscris primul gol la Dinamo cu un şut de la 19 metri.
2-0: Nistor a recuperat un balon la mijlocul terenului, Nemec îl lansează în adâncime pe Lazăr, acesta îi pasează în careu lui Nistor care marchează cu un şut plasat de la 14 metri.
2-1: Momcilovici a centrat din partea stângă şi Aganovici a înscris cu exteriorul din cădere de la 8 metri.
3-1: Palici l-a lansat în adâncime pe Lazăr şi acesta a marcat cu un şut plasat de la 6 metri lateral stânga.
4-1: Rotariu a primit o pasă în partea dreaptă, a trecut de Toşca şi a înscris cu un şut plasat la vinclu de la 12 metri.
La meciul de pe Arena Naţională au asistat 9.276 de spectatori.
Asistentul Aurel Oniţa, aflat la ultimul meci din carieră, a fost premiat de LPF şi a primit flori şi tricouri ale celor două echipe semnate de toţi jucătorii.
Lovitura de începere a întâlnirii a fost dată de un suporter dinamovist în vârstă de 88 de ani, Mircea Barbu, transmite News.ro.
Galeria dinamovistă a afişat banner în memoria victimelor Revoluţiei pe care scria "Eroi au fost, eroi sunt încă", iar din plăcuţe albe şi negre au scris "1989". Dinamoviştii au cântat imnul României, iar apoi au aruncat în teren cu petarde.
Partida retur se va disputa la 1 martie 2017.
Dinamo Bucureşti: Penedo – Romera, Nedelcearu, Marici, Filip – Nistor, Dudea, Palici – Hanca, Nemec, Mahlangu
Antrenor: Ioan Andone.
Steaua Bucureşti: Niţă – Ov. Popescu, Tamaş, Toşca, Momcilovici – Moke, Boldrin – Enache, Achim, De Amorim – Man
Antrenor: Laurenţiu Reghecampf.
Meciul a fost arbitrat de Horaţiu Feşnic, ajutat de asistenţii Valentin Avram şi Aurel Oniţa, iar Alexandru Tudor a fost rezervă.
Derby-ul vine într-un moment prost pentru ambele rivale, niciuna dintre formaţii nefiind într-o formă extraordinară. Chiar dacă a câștigat, la limită, 1-0, meciul cu ACS Poli Timișoara, și a revenit, pentru două zile, pe primul loc în Liga 1, atmosfera de la Steaua pare a fi una tensionată. Echipa nu se exprimă la nivelul dorit, etalând un joc deloc estetic, iar presiunea e mare şi ca urmare a eliminării din Europa League, dar mai ales a înfrângerii cu Astra, din urmă cu două etape.
Situația nu diferă cu mult nici în „Ștefan cel Mare”, acolo unde Ioan Andone este amenințat cu demiterea, încă din momentul venirii lui Adrian Mutu în club. Mai mult, spiritele au fost agitate și de înfrângerea suferită, duminică, de Dinamo la Iași, 1-3 cu CSM Poli. În aceste condiții, chiar dacă jocul cu Steaua nu este unul decisiv în ceea ce privește calificarea în finala Cupei Ligii (semifinalele se joacă în dublă manșă, iar returul va avea loc anul viitor), meciul ar putea fi unul extrem de important pentru „Făclos”. Sunt încă unele voci care susţin că antrenorul ar putea fi demis dacă pierde în derby.
Duelul antrenorilor: Andone vs Reghecampf
La 56 de ani, Andone este considerat unul dintre antrenorii cu multă experienţă din fotbalul românesc. Iar performanţele sale sunt notabile. De altfel, este cel mai titrat "principal" care se află acum în prima divizie. Are 3 campionate câştigate, unu cu Dinamo şi două cu CFR, patru Cupe ale României şi o Supercupă. Situaţia lui la Dinamo nu este deloc liniştită şi pentru că echipa nu are rezultatele aşteptate. E pe locul 5, cu 32 de puncte după 21 de runde, 8 mai puţine decât Steaua şi 10 faţă de liderul Viitorul. Dar echipa s-a calificat în "sferturile" Cupei României, iar joi seară dispută meciul tur al semifinalei cu Steaua în Cupa Ligii. Tehnicianul e convins că echipa e pe drumul cel bun, iar în momentele importante - aşa cum e "eternul derby, de joi - a arătat că dispune de toate datele pentru a-şi capacita elevii la maximum.
„Nici steliştii nu sunt într-o perioadă prea bună, dar la derby-urile astea te mobilizezi şi ei vor să-şi ia o opţiune de calificare. Dacă dau un gol e dublu, pentru că se joacă pe terenul nostru. O să văd dacă voi folosi acelaşi sistem de joc ca la Mediaş, pentru că e nevoie să înscriu, să fiu mai ofensiv. Ăla e un sistem mai defensiv, l-am încercat cu un anumit risc la Mediaş. Probabil că voi reveni la 4-3-3, pe care l-am folosit tot sezonul ăsta. Vom încerca să facem presing sus, pentru că Steaua e o echipă cu calitate şi dacă îi laşi să joace s-ar putea să ai probleme. Eu zic că avem un joc bun, dar vom vedea mâine”, a prefaţat Andone întâlnirea cu Steaua.
De partea cealaltă, Laurenţiu Reghecampf, 41 de ani, a fost considerat mult timp unul dintre lupii tineri din Liga 1; din nefericire pentru el, în ultimul an rezultatele sale la Steaua nu au fost strălucite, iar mulţi foşti mari jucători au ieşit în faţă explicând că vina pentru jocul încâlcit şi lipsit de orizont al Stelei îi aparţine în primul rând antrenorului. Chiar şi aşa, mulţi specialişti sunt convinşi că sub comanda sa roş-albaştrii rămân cu cele mai mari şanse să câştige campionatul actual. Reghe s-a apucat de antrenorat doar de şase ani, dar a reuşit să obţină două titluri de campion şi o Cupă a Ligii, toate trofeele luate cu Steaua. În 2016, însă, a ratat toate obiectivele: a pierdut titlul în dauna Astrei, nu s-a calificat în grupele Ligii şi a ieşit deja din Cupa României, Steaua fiind eliminată de Mioveni. Evoluţiile modeste ale vicecampioanei i se impută, iar jocul reprezintă fără doar şi poate unul dintre motivele pentru care publicul a părăsit echipa, iar tribunele pe Arena Naţională au fost mai mult goale la meciurile cu Gaz Metan, Botoşani, Pandurii şi Timişoara.
„Mi-aş dori foarte mult ca Dinamo să aibă iniţiativa şi să joace altfel decât a făcut-o în ultima partidă, dar mă îndoiesc, pentru că aşa au antrenat, au un joc foarte bun, se apără foarte bine, lucru care trebuie scos în evidenţă, au jucători care fac foarte bine contraatacul, jucători de viteză, nu cred că pot schimba foarte multe lucruri într-o zi sau într-o săptămână, mai ales că au avut şi ei două meciuri foarte grele. Ar fi un joc mai frumos (n.r. - dacă Dinamo ar ataca), pentru că şi noi atacăm, ne dorim să câştigăm, ăsta este jocul nostru. Busuladzic este un jucător foarte bun şi absenţa lui va conta foarte mult. Dar şi absenţa lui Pintilii la noi contează foarte mult. Dar jucătorii care vor intra vor dori să arate antrenorului, fanilor ceea ce au mai bun şi nu cred că va conta acest lcuru mâine seară”, a spus Reghecampf, înainte de meciul din turul semifinalei Cupei Ligii, cu Dinamo.
Rotariu vs Adi Popa, oamenii care pot face diferenţa în Dinamo - Steaua
În economia jocului va conta foarte mult ce vor face pe teren dinamovistul Dorin Rotariu, respectiv Adrian Popa. Este un duel la distanţă care poate decide meciul.
Jucătorul lui Andone „mângâie” frumos mingea, dar eficienţa lui pentru echipă este slabă, în ciuda faptului că inclusiv selecţionerul Daum i-a arătat că-l apreciază. Nepotul celebrului Iosif Rotariu nu stă rău la capitolul cifre în acest sezon, însă impresia generală e că ar fi mai degrabă în regres. Totuşi, contra Stelei, Rotariu a evoluat aproape de fiecare dată foarte bine, motivându-se suplimentar, iar acest aspect poate fi decisiv.
- Meciuri jucate in sezonul 2016-2017 - 22
- Goluri marcate: 6
Adrian Popa se află şi el într-o scădere accentuată de formă. Continuă să dea tot ce poate pe teren, însă până la meciul cu Timişoara, 1-0, uitase cum e să scuture plasa porţii adverse. Becali i-a luat banderola lui Toşca şi i-a dat-o mijlocaşului transformat de Reghe în atacant central, dar acest lucru nu a fost suficient. E posibil să fie afectat şi de faptul că Becali a anunţat că nu vrea să-l lase să plece în iarnă la altă echipă, ci abia la vară, când i se termină angajamentul. Jocul cu Dinamo e un prilej de a atrage atenţia asupra lui.
- Meciuri jucate de Adi Popa în sezonul 2016-2017 - 29
- Goluri marcate: 3
Absenţi de marcă în Dinamo - Steaua
Planurile celor doi antrenori ar putea, însă, să aibă de suferit din cauza absenţelor. La Dinamo, cel mai mult de furcă lui Andone îi dă indisponibilitatea lui Busuladzic. Mijlocaşul bosniac oferă echilibru şi agresivitate liniei de mijloc a alb-roşiilor, însă joi seară nu se va afla pe teren, după ce a fost eliminat în ultimul meci de campionat al anului, înfrângerea de la Iaşi.
Importanţa jucătorului de 25 de ani în jocul lui Dinamo nu trebuie subestimată. Ultima oară când acesta a lipsit, "câinii" au fost umiliţi la Mediaş, unde au pierdut în faţa celor de la Gaz Metan, scor 0-4. În plus, la Iaşi, a primit cartonaşul roşu la 1-1, apoi echipa lui Andone s-a prăbuşit. Şi nu doar din cauza omului în minus, ci şi pentru că jucătorul cheie de la mijloc nu se mai afla pe teren. De altfel, în ultimele două luni, formaţia din Ştefan cel Mare a pierdut doar o dată atunci când Busuladzic a jucat, 0-2 cu CFR Cluj, pe teren propriu.
„E un jucător foarte bun”, a recunoscut antrenorul Stelei, Laurenţiu Reghecampf, care a apoi a continuat: „Dar şi absenţa lui Pintilii contează foarte mult”.
Căpitanul roş-albaştrilor va rata ultima partidă din 2016 din cauza problemelor medicale, iar absenţa sa reprezintă cu atât mai mult o durere de cap pentru Reghecampf, cu cât nici Alexandru Bourceanu, eliminat în finalul jocului cu ACS Poli Timişoara, nu va evolua. De asemenea, Sulley Muniru este accidentat. La fel ca în cazul lui Busuladzic, Pintilii este metronomul de la mijloc pentru vicecampioană, fotbalistul de 32 de ani apărând de multe ori şi la finalizare.
Record istoric în confruntările Dinamo - Steaua
Prin succesul obţinut acum mai puţin de-o lună pe Arena Naţională, scor 3-1, alb-roşiii au stabilit un nou record al clubului în istoria confruntărilor cu Steaua. În urma acelui rezultat, Dinamo a ajuns la opt meciuri consecutive fără înfrângere în faţa marii rivale, în toate competiţiile, cea mai lungă serie pozitivă a "câinilor" în istoria duelurilor directe cu roş-albaştrii.
Începutul acestei serii a fost meciul meciul disputat pe 9 august 2015, în Liga 1, când cele două mari rivale au încheiat la egalitate, scor 0-0. De atunci, s-au mai disputat alte şapte jocuri, în care s-au înregistrat două victorii dinamoviste şi alte cinci remize. Ultimul succes al Stelei în derby a fost cel cu 3-1, din 3 mai 2015, când Costel Gâlcă încă se afla pe banca vicecampioanei.
Precedentul record de invincibilitate al lui Dinamo în faţa Stelei era cel stabilit în perioada mai 2008-aprilie 2011, când alb-roşiii au avut şapte partide în care nu au pierdut - cinci victorii şi două remize. Borna setată de dinamovişti este însă departe de cea a Stelei, care, între aprilie 1992 şi aprilie 2000 a avut nu mai puţin de 19 meciuri fără înfrângere împotriva marii rivale, în toate competiţiile. De asemenea, roş-albaştrii au reuşit şi cea mai lungă serie de meciuri fără eşec în derby în campionat - 16.
Totodată, graţie ultimului succes de pe Arena Naţională, elevii lui Ioan Andone au obţinut a 56-a victorie dinamovistă în derby şi au egalat-o astfel pe Steaua la numărul de meciuri câştigate.
Rezultatele ultimelor 8 meciuri dintre Dinamo şi Steaua
- 9 august 2015, Liga 1 (sezon regulat): Steaua - Dinamo 0-0
- 22 noiembrie 2015, Liga 1 (sezon regulat): Dinamo - Steaua 3-1
- 3 martie 2016, Cupa României (semifinale, tur): Dinamo - Steaua 0-0
- 6 martie 2016, Liga 1 (play-off): Dinamo - Steaua 1-1
- 10 aprilie 2016, Liga 1 (play-off): Steaua - Dinamo 1-1
- 20 aprilie 2016, Cupa României (semifinale, retur): Steaua - Dinamo 2-2
- 20 august 2016, Liga 1 (sezon regulat): Steaua - Dinamo 1-1
- 30 noiembrie 2016, Liga 1 (sezon regulat): Dinamo - Steaua 3-1
- Etichete:
- dinamo
- steaua
- meci
- derby
- semifinală
- cupa ligii
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News