Scandalul provocat de arbitrul român Sebastian Colţescu în Liga Campionilor este mult mai mult decât unul sportiv. Retragerea echipelor de pe teren, fapt fără precedent la un nivel atât de ridicat, a stârnit o undă de şoc, inclusiv la nivel diplomatic. Cristian Jura, arbitru în cadrul Tribunalului pentru Arbitraj Sportiv, a explicat la Jurnalul de seară ce impact a avut acest incident și ce se va întâmpla cu cariera arbitrului român.
„Este o remarcă absolut nefericită, dar cred că este un caz complex, care trebuie analizat din mai multe puncte de vedere, până să ajungem la concluzia dacă este sau nu rasism”, a spus Cristian Jura, la Digi24.
„În primul rând avem niște elemente ligvistice. Colțescu a vorbit în limba română, a spus negru, jucătorii de la echipa turcă vorbesc engleză și cuvântul negru l-au preluat ca fiind negro, probabil au înțeles ei. Pe de altă parte, nu s-a respectat regulamentul. Domnul Colțescu trebuia să vorbească în limba engleză cu arbitrul principal și, dacă dorea să vorbească în limba română, să se apropie de dânsul și să discute doar ei doi, nu să strige. În acest context mai apare și o dimensiune culturală - noi spunem în România negru și pentru mulți nu înseamnă mare lucru sau nu ne gândim la rasism - în acest context această chestiune culturală pur și simplu a explodat”, a subliniat arbitrul de la TAS.
„O persoană nu trebuie apelată după culoarea pielii. Nu trebuie să-i spui «măi, galbenule!» sau «măi, negrule!». O persoană trebuie apelată după nume, în niciun caz după culoarea pielii. Domnul Colțescu avea mai multe posibilități. Iarăși discutăm de o chestiune de regulament, el ar fi trebuit să cunoască numele sportivilor și numele staff-ului tehnic și ar fi trebuit să indice după nume”, a completat Cristian Jura.
Întrebat dacă a greșit folosind limba română, el a spus că „putea folosi limba română, dar numai în condițiile în care s-ar fi apropiat de domnul Hațegan, pentru a avea o mică discuție”.
Jucătorii de la PSG și Istanbul Bașakșehir au părăsit terenul. „Este o premieră mondială”
„Acest incident are un impact devastator, pentru că există în permanență această percepție că în România nu se respectă drepturile omului și că România este o țară rasistă, cu toate că societatea a evoluat și facem eforturi ca să dovedim că aceste etichete nu sunt corect, vin incidente de genul acesta care distrug o muncă de ani de zile. Să nu uităm că stadionul naționalei României a fost suspendat pentru scandări rasiste, s-a jucat fără spectatori. Este o premieră mondială, este pentru prima dată când din cauza unui arbitru secund două echipe se retrag de pe teren”, a mai spus Cristian Jura.
În privința educației cu privire la rasism, el a spus că „ieșirea lui Colțescu nu poate să fie explicată”. „La acest nivel, arbitru UEFA, și meci de asemenea anvergură, arbitrii au parte de niște traininguri și sunt învățați cum să procedeze. De exemplu, în cazul de scandări rasiste, ei sunt învățați că trebuie să oprească meciul, pentru câteva minute și să se adreseze publicului”.
„De asta este inacceptabil, dar cu atât mai mult la acest nivel să faci o astfel de remarcă. Poate n-a avut intenția rasistă, dar i-a scăpat o expresie și a creat un context rasist”, a completat arbitrul de la TAS.
Ce se va întâmpla cu cariera de arbitru a lui Sebastian Colțescu
Despre cariera lui Sebastian Colțescu, el a spus că cel mai probabil nu va mai arbitra: „Urmează probabil o sancțiune, probabil că va consta într-o suspendare. Urmează să vedem cum se raportează UEFA la un astfel de incident și cât de mare va fi suspendarea. Și trebuie să vedem în ce măsură vom avea parte de o amendă sportivă care îi va fi aplicată domnului Colțescu. De altfel, sancțiunile nu cred că se vor opri aici. Din ce am văzut din partea FRF, ei așteaptă decizia UEFA și probabil vor aplica diferite sancțiuni la nivel națonal.”
Cristian Jura a mai spus că rasismul este tratat superficial în România: „Nu se face suficient de mult pentru educație și în mod special pentru educația suporterilor.”
„Noi am văzut aseară un moment de solidaritate între cele două echipe. Eu mi-aș dori să văd o astfel de solidaritate și în ceea ce-i privește pe români, când supuși unor astfel de atacuri rasiste”, a subliniat el.
Editor : G.C.