„Ar trebui să definim ce înseamnă ambulanţă. Se referă la un vehicul folosit pentru intervenții de urgenţă. În cazul de acum... intervenţia mi s-a părut stângace şi clar neprofesionistă. Dacă aşa este, nu e treaba mea să fac anchetă. Dacă nu era cu echipajul la maşină e o greşeală. Sunt reguli stabilite deja, accesul este permis de arbitrul de centru şi se cere ajutorul care e la stadion ca să dea asistenţă de urgenţă pe teren”, a explicat Cristian Grasu.
De asemenea, șeful ASAR a precizat că manevrele de prim ajutor pot fi acordate de oricine, dar a spus că nu a văzut compresii toracice în cazul fotbalistului de la dinamo.
„Manevrele de prim ajutor le poate face oricine. Serviciile de ambulanţă promovează cunoaşterea măsurilor de bază. Se pot aplica fără medicamente, cu mâinile goale, câştigă timp pentru profesionişti. E vorba de a şti foarte clar ce ai de făcut. Pacientul trebuie evaluat şi când e vorba de stop cardiorespirator, trebuie să începi măsurile de bază imeidat şi nu trebuie să pierzi timp. Nu poţi întrerupe compresiile toracice mai mult de 10 secunde, scad şansele de supraviețuire. Eu nu am văzut acolo compresii toracice”, a subliniat Cristian Grasu.
Vă reamintim că, vineri seara, la meciul Dinamo-Viitor, unul din jucătorii alb-roşilor, camerunezul Patrick Ekeng, s-a prăbuşit pe gazon şi a murit.
Era minutul 70 al partidei dintre Dinamo şi Viitorul când mijlocaşul camerunez Patrick Ekeng, intrat pe gazon de doar câteva minute, s-a prăbușit inexplicabil la mijlocul terenului.
Poliția și procurorii au deschis dosar penal in rem pentru a stabili în ce condiții s-a produs moartea fotbalistului.