Accidentat grav, fotbalistul Bărboianu nu a putut fi dus la spital până la finalul meciului
Ștefan Bărboianu, fundaşul echipei Concordia Chiajna, a suferit o accidentare gravă la genunchi în minutul 73 al meciului cu ASA Târgu Mureş, dar a trebuit să aştepte în ambulanţă finalul întâlnirii pentru a fi dus la spital, întrucât la stadionul Transil nu se afla decât un medic.
ACTUALIZARE 13:30 - Medicul de pe ambulanţa UPU-SMURD care i-a acordat aseară lui Ştefan Bărboianu spune că nu a fost anunţat din timp de medicul echipei sau de antrenor că jucătorul a fost dus la ambulanţă. Medicul a mai explicat că mai erau doar două minute din meci după ce a făcut evaluarea şi a acordat îngrijirile medicale necesare pentru ca pacientul să fie transportat în siguranţă la spital. În total, jucătorul nu stat mai mult de 15 minute în ambulanţă, conform declarațiilor medicului de la SMURD.
Oana Mateş, medic UPU-SMURD: „Pe mine nu m-au anunţat că aveţi grijă că pacientul are nevoie de medic de urgenţă. Am fost sunată de şoferul meu că am pacient în maşină. În clipa aia, binenţeles că am plecat. Astea au fost 3 minute. Pacientul a fost lovit la minutul 73 parcă. A ajuns la mine în maşină după vreo 3-4 minute. Eu imediat cum am ajuns acolo am început să evaluez pacientul.
După ce m-am asigurat ce cod e pacientul şi că nu are nicio altă urgenţă decât lovitura la genunchi, care îl durea dar nu vroia să primească niciun fel de analgezic, am sunat la 112 pentru a-mi trimite alt echipaj. M-am interesat câte minute mai erau din meci. Mai erau două minute. Nu avea sens să trimită un alt echipaj.
Binenţeles că dacă este o urgenţă de cod roşu adică pacientul e în stop cardiac sau altă urgenţă vitală. Atunci se opreşte jocul şi plecăm, nu stăm să aşteptăm”.
În plus, medicul spune că fundaşul echipei Concordia Chiajna a refuzat iniţial să fie dus la urgenţe şi a trebuit să ducă muncă de lămurire. A refuzat de asemenea, şi calmante pentru durere.
Oana Mateş, medic UPU-SMURD: „Am procedat absolut corect. Singurul lucru care m-a derajat e că nu am fost anunţată imediat că pacientul trebuie transportat la spital. Nu a fost medicul echipei lângă el, a fost ceva maseur. Pacientul nu vroia să ajungă la spital şi s-a mai întârziat astfel. Pacientul vroia să mearga la vestiar să se spele. Eu nu pot să duc un pacient fără acordul lui, fără să vrea! Nu se ia pacientul şi se aruncă ca pe un sac de cartof şi hai să mergem la spital. Nu poţi să transporţi un pacient fără să ştii ce leziuni are. Avea leziuni la nivelul piciorului, bineînţeles că fără să îi pun o atelă nu puteam să îl transport”.
Medicul de pe ambulanţă lucrează de opt ani în medicina de urgenţă şi a asigurant asistenţă medicală la zeci de meciuri şi evenimente sportive. La meciul de aseară au fost pregătite două echipaje UPU-SMURD cu doi medici, unul pentru jucători, iar altul pentru public.
Oana Mateş, medic UPU-SMURD: „Pe tot parcursul meciului trebuie să fie două echipaje. Dacă e un incident, dacă trebuie cineva transportat trebuie sunat la 112 şi să vină un alt echipaj. Suntem împărţiţi că un echipaj asigură terenul, un echipaj asigură publicul”.
Reporter: „Medicul de la Chiajna era acolo, aţi vorit cu el?”
Oana Mateş: „A venit chiar la final când a întrebat de ce nu e dus încă pacientul la spital când deja era dus pacientul la spital. El nici nu era acolo, era maseurul. Eu am mai fost la meciuri! Medicul echipei stă cu el, cu pacientul, şi mă cheamă în momentul în care e o problema! Nu s-a întâmplat asta!
Gândiţi-vă, a fost lovit în minutul 73. La minult 90 s-a terminat, am plecat. În 15 minute pacientul a ajuns foarte repede la spital. Nu înţeleg de ce au fost ei atât de... cei de la Chiajna a aşa de...”
Reporter: Ce cod era pacientul?
Oana Mateş: Cod verde.
Reporter: Ce înseamnă asta?
Oana Mateş: Nu există risc vital! La noi urgenţa nu e să ajungă repede la spital. La noi urgență este evaluarea, stabilizarea lui şi văzut care e urgenţa că aşa nu are rost să fie medic între spital.
Conform Digisport, medicul a rămas în tribune până când partida s-a încheiat, întrucât cei de la ASA Târgu Mureş nu au asigurat niciun alt doctor la joc şi, conform protocolului, un meci nu se poate disputa fără medic, iar ambulanţa, la rândul ei, nu poate pleca fără medic.
Cei de la Chiajna vor să depună un memoriu, întrucât, în lipsa unui doctor asigurat de ASA, Bărboianu a fost nevoit să aștepte în ambulanță aproape o jumătate de oră.
În urma RMN-ului efectuat ulterior la Spitalul Judeţean din Târgu Mureş, fotbalistul a aflat că a suferit o ruptură a ligamentelor colateral, medial şi lateral şi o ruptură a ligamentului încrucişat anterior. El va lipsi de pe teren minim şase luni.
Ştefan Bărboianu a fost accidentat în minutul 73 de coechipierul său Cristian Bălgrădean. (vezi imaginile aici)
Echipa ASA Târgu Mureş a învins, sâmbătă, pe teren propriu, cu scorul de 2-1 (1-0), formaţia Concordia Chiajna, într-un meci din etapa a doua a play-out-ului Ligii I, în care gazdele au ratat un penalti, iar ilfovenii au terminat partida cu doi fotbalişti mai puţin pe teren şi cu un jucător de câmp în poartă după eliminarea lui Bălgrădean.
Golurile învingătorilor au fost marcate de G. Mureşan '11 din penalti şi Ciolacu '87, în timp ce pentru oaspeţi a înscris V. Alexandru, în minutul 84.
- Etichete:
- concordia chiajna
- asa targu mures concordia
- accidentare stefan barboianu
- scandal ambulanta barboianu
- ce a patit stefan barboianu
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News