Michel Platini, preşedintele UEFA: „În orice caz, destinul meu la UEFA este clar. Fie plec de la UEFA în câteva luni, pentru că ştiţi că sunt candidat (n. red. la preşedinţia FIFA) de pe 26 octombrie, adică în şase luni de acum. Fie părăsesc UEFA peste trei ani, când mi se încheie mandatul.”
N-a fost să fie nici una, nici alta pentru Michel Platini, fotbalistul de aur al francezilor în anii '70-'80. Totuşi, Platini a plecat din fruntea UEFA. Nu de bună voie, ci obligat, în urma unui scandal de corupţie şi abuz de putere, izbucnit anul trecut. Michel Paltini, preşedinte UEFA, şi Sepp Blatter, preşedinte FIFA, au intrat în vizorul comitetului etic al Federaţiei Internaţionale de Fotbal după ce a ieşit la iveală faptul că, în 2011, Blatter i-a plătit lui Platini două milioane de dolari. Cei doi au declarat la unison că nu au comis nicio ilegalitate şi că banii i se cuveneau lui Michel Platini pentru consultanţa oferită lui Blatter între 1998 şi 2002.
Sepp Blatter, preşedintele FIFA: „Îmi pare foarte rău! Îmi pare rău că sunt tratat ca un sac de box. Îmi pare rău că eu, în calitate de preşedinte al FIFA, sunt un sac de box. Îmi pare rău pentru fotbal. Îmi pare rău pentru FIFA, pe care o servesc de mai bine de 40 de ani. Îmi pare rău pentru asta. Îmi pare rău pentru cei peste 400 de membri FIFA. Şi îmi pare rău pentru mine!”
În urma investigaţiei, comitetul etic al FIFA a renunţat la acuzaţiile de corupţie împotriva celor doi, dar a stabilit că au abuzat de funcţiile lor şi a impus fiecăruia o interdicţie de opt ani în lumea fotbalului. În plus, Blatter a primit o amendă de aproape 50.000 de euro, iar Platini, de aproape 80.000 de euro.
Reporter Sky News: „Domnule Blatter, aş vrea la început să vă citesc puţin din decizia dată astăzi. Spune că aţi abuzat de poziţia dumneavoastră de preşedinte al FIFA. Este corect, nu? Spune că aţi abuzat de poziţia dumneavoastră.”
Sepp Blatter, preşedintele FIFA: „Ei neagă că ar fi existat un acord între Michel Platini şi Sepp Blatter. Ei resping acest lucru. Şi există dovezi că a existat acest acord. Negând acest lucru, evident că banii aceia, cele două milioane de franci elveţieni, par că au fost plătiţi pentru altceva şi nu în contul acestui acord.”
După contestaţii, Michel Platini a obţinut, în final, o reducere a interdicţiei: de la opt, la patru ani. N-a mai putut candida, însă, la alegerile pentru preşedinţia FIFA, din luna februarie, şi mulţi spun că acesta a fost momentul final al carierei sale. La 60 de ani, el spera să fie urmaşul lui Blatter în fruntea Federaţiei Internaţionale de Fotbal.
Scandalul de anul trecut a pus punct şi carierei de administrator sportiv a lui Blatter. Acesta a obţinut o reducere cu doi ani a interdicţiei, dar nu a scăpat de probleme. FIFA a încheiat ancheta şi a dat verdictul pentru abuz de putere. Cazul este, însă, şi în atenţia procurorilor elveţieni. Aceştia îl tratează ca pe un caz de corupţie şi au deschis o anchetă penală care îl vizează pe Sepp Blatter.
Sepp Blatter, fostul preşedinte al FIFA: „Nu am nimic să-mi reproşez. Nu am făcut nimic rău, nimic care - potrivit legii din Elveţia, unde sunt anchetat - să fie pedepsit. Nu am făcut nimic rău. Absolut nimic.”
În acelaşi dosar, şi Michel Platini este suspect.