Federația Internațională de Handbal (IHF) a modificat regulile cu privire la echipamentul pentru femei, în urma acuzațiilor de sexism. Astfel, fetele pot purta de-acum pantaloni scurți și maiouri în loc de bikini și topuri decupate.
Organismul internațional a fost supus unor presiunii internaționale începând cu luna iulie, după ce Federația Europeană de Handbal (EHF) a amendat cu 1.500 de euro echipa norvegiană de handbal pe plajă pentru că a purtat pantaloni scurți, la fel ca băieții, în timpul turneului Euro 21 din Bulgaria. La acea vreme, EHF a spus că pantalonii scurti sunt o „ținută necorespunzătoare”.
În decursul lunii octombrie, IHF și-a modificat discret regulamentele pentru handbalul pe plajă, care stipulează acum că „atletele trebuie să poarte pantaloni scurti, strâmți”. Sportivii de sex masculin pot purta în continuare pantaloni scurți obișnuiți, relatează The Guardian.
Deciziea vine și în urma unei campanii a activistei australiane Talitha Stone, stabilită în Norvegia, care a adunat 61.000 de semnături cu o petiție.
„Sper că acesta este începutul sfârșitului sexismului în sport”, a spus Stone. „Și că în viitor toate femeile și fetele vor fi libere să participe la competiții sportive fără teama că vor fi hărțuite sexual sau echipamentul lor va arăta mai mult.”
În iulie, cântăreața americană Pink și-a arătat susținerea pentru echipa norvegiană și s-a oferit să plătească amenda. Ministrul culturii și sportului din țară, Abid Raja, a descris decizia ca fiind „complet ridicolă”, iar asociațiile sportive ale femeilor din Europa au cerut, de asemenea, demisia președinților IHF și EHF.
Luna trecută, miniștrii sportului din cinci țări europene – Danemarca, Norvegia, Suedia, Islanda și Finlanda – au înaintat un apel comun către IHF, solicitându-i să actualizeze regulamentele vestimentare „pentru a sprijini și încuraja toți sportivii, indiferent de sex sau de origine, să rămână în sport”.
Regulile IHF prevedeau că sportivele care joacă handbal pe plajă trebuie să poarte „topuri decupate și bikini”, în timp ce jucătorii de sex masculin purtau „maiouri și pantaloni scurți”.
Sportivele de sex feminin s-au declarat de mai multe ori împotriva standardelor duble în ceea ce privește echipamentele. Femeilor li se cere să poarte ținute mai revelatoare în mai multe sporturi, inclusiv atletism, volei pe plajă și tenis.