O şcoală de sport din Oltenia demonstrează că în România încă se mai poate face perfomanţă, chiar şi când resursele sunt limitate. Două dintre componentele echipei feminină de spadă a României, care au adus singura medalie de aur pentru ţara noastră de la Rio, s-au pregătit şi au crescut la Centrul Olimpic de la Liceul "Petrache Trişcu" din Craiova. E o şcoală cu tradiţie, ai cărei sportivi adună an de an sute de premii la concursuri naţionale şi internaţionale. Şi care, înainte de Olimpiadă, le-a oferit fetelor din echipa României partenerii de antrenament.
Echipa de spadă a României, medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de la Rio, este un model pentru juniorii de la Liceul cu Program Sportiv "Petrache Trişcu" din Craiova. Mai ales că două dintre sportive, Loredana Dinu şi Ana Maria Popescu au trecut pe aici în drumul spre podiumurile marilor competiţii.
Pentru cei 100 de juniori care învaţă scrimă la Craiova nu există vacanţă. Intră zi de zi în sala de antrenamente. Şi deşi sala nu a mai fost demult modernizată, iar manechinele sunt vechi, copiii nu se lasă descurajaţi:
„Mie îmi place scrima pentru că este elegant, este un sport mirific. Spada este ca o extensie a mâinii şi te simţi mai lung.”
„Muncesc cât mai mult pentru a ajunge la o performanţă şi pentru a fi cea mai bună. Implică foarte multe lucruri, renunţi la prieteni, renunţi la familie uneori.”
„Acum m-a motivat foarte mult victoria fetelor de la Rio.”
Mădălina Mincu, antrenoare: „Învaţă să se dueleze, deci ei sunt atraşi de acele măşti colorate, de spadele de plastic pe care le folosesc grupele de începători.”
Scrima este un sport costisitor. Cel mai ieftin costum porneşte de la 500 de lei şi nu rezistă mai mult de doi ani. Statul român suportă costul echipamentelor doar în cazul sportivilor care obţin rezultate.
Claudiu Trifu, părinte: „Condiţiile asigurate, în general, sunt aproape de 0. Adică toată baza materială care este legată de copil 90% este asigurată de părinţi. Iar scrima este un sport destul de scump.”
Dacă sportivii de la scrimă au reuşit să reziste fără finanţare de la stat, lipsa unui cămin în care să se poată caza îi ţine departe de sportul de performanţă pe copii de la ţară.
Geri Mitroi, directorul Liceului cu Program Sportiv „Petrache Trişcu”: „Toate sălile sunt improvizate, nu avem săli dotate corespunzător în care să ne desfăşuram activitatea.”
Anul trecut, sportivii de la Liceul „Petrache Trişcu” au obţinut 234 de medalii în competiţiile interne şi internaţionale. 54 de medalii de aur, 70 de argint şi 110 de bronz.
În direct la Digi24, Ana Maria Popescu a mărturisit că ea şi colegele ei s-au antrenat, înainte de Olimpiadă, cu tinerii care învaţă scrima la liceul din Craiova. Şi asta deoarece, spune campioana olimpică, echipa feminină de spadă a România nu a găsit parteneri de antrenament.