Între România şi Cupa Mondială a fost dragoste la prima vedere. Graţie insistenţelor regelui Carol al II-lea, reprezentativa tricoloră a făcut parte dintre cele 13 echipe participante la prima ediţie, desfaşurată în 1930, pe terenul campioanei olimpice de la Amsterdam - Uruguay. Tricolorii au fost nevoiţi să călătorească nu mai puţin de 16 zile până în America de Sud - două zile cu trenul şi 14 zile cu vaporul.
Tricolorii, pregatiţi de Costel Rădulescu, au făcut parte din grupa a treia, alături de Peru şi de echipa ţării gazdă.
Adalbert Deşu, Constantin Stanciu şi Nicolae Kovacs au marcat golurile unei victorii cu 3 la 1 în faţa urmaşilor incaşilor. Tricolorii au ratat însă calificarea după ce au pierdut al doilea meci, 0 la 4 cu Uruguay. Celeştii aveau să câştige şi turneul, după 4 la 2 în finala cu Argentina.
1934, Italia
Patru ani mai târziu, în Italia, a fost nevoie de preliminarii pentru calificarea la turneul final, dar tricolorii au ajuns la Cupa Mondială după un loc doi în grupă cu Elveţia şi Iugoslavia. Folosit intens în scopuri propagandistice de regimul fascist al lui Benito Mussolini, turneul final a fost câştigat de Squadra Azzura - 2 la 1 după prelungiri în finala cu Cehoslovacia.
România a fost eliminată în primul tur de viitoarea finalistă după 1 la 2 la Trieste. Ştefan Dobay a deschis scorul pentru tricolori.
1938, Franța
În 1938, Cupa Mondială s-a disputat în Franţa, în plină perioadă de expansiune a naziştilor din Germania alăturată. În primul tur, tricolorii erau mari favoriţi în faţa necunoscutei echipe a Cubei. La Toulouse, Silviu Bindea a deschis scorul pentru băieţii lui Coloman Braun-Bogdan. Dar cubanezii au întors rezultatul. Iuliu Baratky a trimis meciul în prelungiri, unde a fost nevoie de un gol al lui Dobay pentru a trimite meciul în rejucare. Latino-americanii au completat surpriza patru zile mai târziu, când golul lui Dobay a fost anulat de două reuşite ale trupei lui Jose Tapia. Avea să fie ultimul meci al tricolorilor la Cupa Mondială pentru următorii 32 de ani.
1970, Mexic
A fost un turneu agitat pentru tricolori: selecţionerul Angelo Niculescu l-a lăsat pe bancă pe Dobrin, am învins Cehoslovacia şi am fost echipa care a pus cele mai mari probleme Braziliei, naţionala ce domina pe atunci fotbalul mondial cu autoritatea unui ţar rus şi eleganţa unui rege francez. A fost însă momentul în care am revenit în fotbalul mare.