Forul continental a anunțat decizia în privința Stelei: campioana României a fost pedepsită cu un an de excludere, dar pedeapsa e suspendată, iar cinci ani clubul se află sub supravegherea UEFA, anunță Digi Sport.
„Perioada de probațiune de cinci ani nici nu mai contează. Nicio amendă, nici nimic. Singurul lucru care contează este că Steaua va juca în Champions League. Pe 16 iulie, fanii trebuie să umple stadionul pentru ca noi să putem să batem la o diferență liniștitoare pe Vardar. A fost descătușare. N-am avut viață zilele astea... de când UEFA a declanșat procedura, aveam în minte cele mai negre gânduri”, a spus Mihai Stoica, în exclusivitate pentru Digi Sport, imediat după aflarea veștii că Steaua va evolua în preliminariile celei mai importante competiții intercluburi din Europa.
Preşedintele LPF, Dumitru Dragomir, a declarat marţi, într-o emisiune televizată, că se aştepta ca Steaua să nu fie exclusă din Liga Campionilor de Comisia de Control şi Disciplină a UEFA în urma cazului Valiza şi consideră decizia ca fiind una corectă.
„Era lucru de notorietate, pentru că Becali nu s-a dus să corupă, Becali s-a dus să premieze, care era o problemă permisă. E normal să-i dea un an cu suspendarea pedepsei, pentru că s-a schimbat regulamentul şi premierea nu mai este acceptată. UEFA a împăcat şi capra şi varza. Dar ei sunt oameni corecţi acolo, sunt jurişti de mare valoare internaţională şi greu greşesc. Exact verdictul ăsta l-am spus de dimineaţă, că le dă un an cu suspendare”, a spus Dumitru Dragomir la Digi Sport.
Dacă Steaua a scăpat de principala sancţiune, Fenerbahce şi Beşiktaş Istanbul nu au avut acelaşi noroc: cele două echipe turceşti au fost eliminate din UEFA Champions League:
Traseul deciziei
Steaua a ajuns în această situație după ce patronul ei, Gigi Becali, a fost condamnat definitiv de ÎCCJ la închisoare cu executare în Cazul Valiza, pentru încercarea de premiere a jucătorilor lui U Cluj, înainte de un meci cu rivalii locali de la CFR, în 2008.
Comisia de Disciplină a analizat cazul vineri și a anunțat că va face decizia publică luni, însă a anulat pentru astăzi, în jurul prânzului. Decizia a fost luată deoarece UEFA a vrut să anunțe ce a decis și în cazul echipelor turce Fenerbahce şi Beşiktaş, deasemenea anchetate de Comisia de Discplină.
Articolele după care a fost judecată Steaua la UEFA:
Articolul 2.04.g) - „Pentru a fi eligibil pentru a participa la competiţie, un club trebuie să nu fi fost direct şi/sau indirect implicat, de la intrarea în vigoare a Articolului 50(3) al statutelor UEFA, la 27 aprilie 2007, în orice activitate ce are scopul de a aranja sau influenţa rezultatul unui meci la nivel naţional sau internaţional şi trebuie să confirme în scris acest lucru administraţiei UEFA.”
Articolul 2.05: „Dacă, pe baza tuturor faptelor şi informaţiilor avute la dispoziţie, UEFA ajunge la concluzia că un club a fost direct şi/sau indirect implicat, de la intrarea în vigoare a articolului 50 (3) din Statutul UEFA, 27 aprilie 2007, în orice activitate cu privire la aranjarea sau influenţarea rezultatului unui meci la nivel naţional sau internaţional, UEFA va declara un asemenea club neeligibil pentru a participa în competiţie. Această neeligibilitate este efectivă pentru doar un sezon. În luarea deciziei, UEFA se poate baza, dar nu obligatoriu, pe decizia unui for sportiv naţional sau internaţional, tribunal arbitral sau instanţă de stat. UEFA se poate abţine în a declara un club neeligibil de a participa într-o competiţie, dacă UEFA este mulţumită de impactul deciziei luate în legătură cu anumite circumstanţe faptice de un for sportiv naţional sau internaţional, tribunal arbitral sau instanţă de stat, care are ca efect împiedicarea clubului să participe într-o competiţie UEFA.”
Articolul 2.10: „Dacă există vreun dubiu că un club îndeplineşte alte criterii de admitere decât cele definite în paragrafele 2.04c) (n.r. - trebuie să fi obţinut o licenţă eliberată de forul naţional competent în concordanţă cu Licenţierea cluburilor şi a fair-play-ului financiar şi să fie inclusă pe lista înaintată de federaţie la UEFA) şi 2.04 d) (n.r. - trebuie să se supună regulilor menite să asigure integritatea competiţiei aşa cum este ea definită la articolul 3), secretarul general al UEFA va trimite cazul la Comisia de Disciplină şi Control a UEFA, care va decide fără întârziere în privinţa admiterii în concordanţă cu Regulamentul Disciplinar al UEFA. UEFA va putea deschide investigaţii oricând (chiar şi după finalul competiţiei) pentru a se asigura că acele condiţii sunt sau au fost întrunite până la finalul competiţiei; dacă o astfel de investigaţie relevă că unele dintre celelalte criterii sunt sau nu au fost îndeplinite în timpul competiţiei, clubul poate fi supus măsurilor disciplinare în concordanţă cu Regulamentul Disciplinar al UEFA.”