„Nu voi semna acea petiție. Nu vreau să se înțeleagă altceva, dar pur și simplu consider că justiția – și mă refer la decizia justiției – este un act normal și mă refer aici la bunul mers al societății noastre și la eficientizarea modului în care trebuie să funcționeze statul de drept în România”, a declarat Răzvan Burleanu.
Cu zi înaintea alegerilor pentru şefia Federaţiei Române de Fotbal, unde toată lumea fotbalului românesc îl vedea câştigător, Gheorghe Popescu a ajuns după gratii.
Mai mulţi politicieni de la putere şi din opoziţie militează pentru graţierea lui Gică Popescu.
Decizia finală îi aparţine preşedintelui Traian Băsescu.
Pe lângă performanţele obţinute la marile cluburi din Olanda, Anglia, Spania Turcia si Italia, Gheorghe Popescu a jucat 115 partide și a înscris 16 goluri pentru reprezentativa României. A participat cu naționala la trei turnee finale ale Campionatului mondial și la două campionate europene. După ce a pus ghetele în cui, Gheorghe Popescu a intrat în afaceri. A fost asociat cu Victor și Ioan Becali şi a colaborat cu Cristian Borcea și Gheorghe Nețoiu.
Fostul fotbalist a fost condamnat la trei ani şi o lună de închisoare cu executare în „Dosarul transferurilor” pentru spălare de bani.
Popescu a driblat Fiscul cu două transferuri
Gheorghe Popescu a fost condamnat pentru două din cele 12 transferuri incriminate de procurorii anticorupţie în „Dosarul transferurilor”. Este vorba de transferul mijlocaşului Lucian Sânmărtean şi cel al atacantului Florin Bratu, ambele perfectate în anul 2003, când fostul căpitan al generaţiei de aur a colaborat cu firma de impresariat sportiv a fraţilor Ioan şi Victor Becali. Procurorii au luat urma banilor obţinuţi ilegal de Gheorghe Popescu cu ajutorul unor comisii rogatorii.
Fiecare declaraţie şi act obţinut în Dosarul transferurilor i-au condus pe anchetatori către off-shore-urile din Insulele Virgine Britanice prin intermediul cărora au fost spălaţi banii negociaţi de Gică Popescu.
Primul transfer ilegal mijlocit de Gheorghe Popescu a fost cel al lui Lucian Sânmărtean. În august 2003, acesta a plecat de la Gloria Bistriţa la gruparea greacă Panathinaikos Atena. Gloria Bistriţa, club al cărui preşedinte era Jean Pădureanu, condamnat şi el în Dosarul transferurilor, a anunţat atunci că jucătorul a fost vândut cu 300.000 de doari. Procurorii au demonstrat însă că Gheorghe Popescu a încasat pentru Lucian Sânmărtean 600.000 de dolari. Ulterior, el a transferat 300 de mii de dolari Gloriei Bistriţa. Restul de bani au ajuns în conturile unei firme din Olanda, Intermark Internaţional, care deţinea 50 la sută din drepturile federative ale jucătorului. La rândul ei, firma olandeză a mutat banii în contul unui off-shore din Insulele Virgine, după ce şi-a oprit un comision de 2 la sută. De acolo, banii au fost ridicaţi de Victor Becali.
Al doilea transfer pentru care Gheorghe Popescu a plătit cu libertatea este cel al atacantului Florin Bratu, transferat în septembrie 2003, de la Rapid Bucureşti la Galatasaray Istanbul.
George Copos, patronul echipei Rapid Bucureşti, a declarat Fiscului că Florin Bratu a fost vândut cu 100 de mii de dolari. A fost contrazis însă de documentele puse la dispoziţia autorităţilor române de oficialii clubului din Turcia. Actele dovedesc că Bratu a fost vândut cu 2.750.000 de dolari. Peste 630 de mii de dolari au fost viraţi de Galata în visteria clubului Rapid. 500 de mii de dolari au ajuns în contul impresarilor Ioan şi Victor Becali, iar Gheorghe Popescu a încasat un milion de dolari în calitate de reprezentant al firmei Becali Sport şi încă 600 de mii de dolari în numele grupării din Giuleşti. Clubul care l-a format pe Florin Bratu, Tractorul Braşov, a avut şi el de câştigat din acest transfer. A primit aproape 20 de mii de dolari.