Rusia riscă să fie dată afară din toate competițiile sportive internaționale majore, din cauza unor noi probleme legate de dopaj.
În ianuarie, autoritățile au pus la dispoziția agenției mondiale antidoping baza de date a laboratorului din Moscova unde sportivii erau testați. Era o condiție pentru reintegrarea Rusiei în lumea sportivă după precedentul scandal de dopaj.
Experții internaționali au constatat însă că din baza de date rusească au fost șterse mai multe teste pozitive.
Rusia are trei săptămâni să explice ce s-a întâmplat. Dacă nu clarifică situația, țara riscă sancțiuni, care pot merge până la interzicerea participării la campionate mondiale sau olimpiade.
În 2016, Agenția Internațională Antidopping (Wada spunea că aproximativ 1.000 de sportivi ruşi s-au dopat pentru a obţine performanţe la olimpiade, în perioada 2011-2015.
Atunci, Comitetul Internațional Olimpic a respins recomandarea Wada de a interzice accesul Rusiei la Jocurile Olimpice din Rio, din 2016, dar a suspendat țara de la jocurile de iarnă din 2018, așa că atleții nu au putut concura sub propriul drapel.
Asociația Internațională a Federațiilor de Atletism a confirmat luni decizia de a menține interdicția Rusiei la Campionatul Mondial de la Doha, care începe pe 27 septembrie, relatează BBC.
Dar, dacă Rusia nu-și clarifică situația, riscă să fie exclusă și de la alte evenimente importante, inclusiv Jocurile Olimpice din Tokyo, de anul viitor, și Campionatul Mondial de Fotbal din 2022.
De asemenea, Rusia riscă să nu mai poată organiza competiții sportive internaționale pe teritoriul său.
1.000 de sportivi din Rusia s-au dopat cu acordul autorităților
Potrivit Wada, în perioada 2011-2015, aproximativ 1.000 de sportivi din Rusia au luat substanțe interzise cu acordul autorităților.
Richard McLaren, cel care a realizat raportul pentru Wada în 2016, vorbea atunci despre o „conspiraţie instituţională” în care au fost implicate şi serviciile secrete ruse, subliniindu-se faptul că sportivii nu au acţionat singuri, ci ca parte a unui program.
În raport se precizează că sistemul a fost perfecţionat pe parcursul Jocurilor Olimpice din 2012, de la Londra, Campionatelor Mondiale de atletism din 2013, de la Moscova, şi JO de iarnă de la Soci, unde exista un sistem de siguranţă pentru a-i proteja pe eventualii câştigători ruşi ai medaliilor.
La JO de vară de la Londra, Rusia a obţinut 72 de medalii, dintre care 21 de aur, iar la JO de iarnă de la Soci sportivii ruşi au câştigat 33 de medalii (13 de aur).
Raportul lui McLaren mai arăta că Rusia a pus la punct „un sistem de dopaj de stat securizat” şi că Ministerul rus al Sporturilor a „controlat, dirijat şi supravegheat manipulările” eşantioanelor, cu „ajutorul activ al serviciilor secrete ruse”.
Citiți și:
Culmea dopajului la JO 2018: Un rus a fost depistat pozitiv la curling. Reacția federației din Rusia
Editor web: Monica Bonea