Cătălina are 12 ani şi este pasionată de volei. Până acum nu s-a intonat imnul naţional la niciun meci pe care l-a avut. Spune însă că, dacă ar auzi versurile atunci când intră pe teren ar fi şi mai motivată să câştige.
Reporter: Ţi-ai dori să se intoneze imnul naţional?
Cătălina Udrea, elevă: Da, da
Reporter: De ce?
Cătălina Udrea: Aşa ne dă mai mult curaj, că doar la meciurile naţionale, la fetele mari se cântă şi, trebuie să ne ambiţionăm
Ideea este susţinută şi de antrenor, dar şi de mama ei care o însoţeşte la toate meciurile importante.
„Sunt de acord să se intoneze imnul deoarece copiii vor fi mult mai responsabili şi cred că toţi cetăţenii României ar trebui să ştie măcar câteva versuri din imnul României”, spune Iuliana Udrea, mama Cătălinei.
„Cam toţi trebuie să fie conştienţi că imnul naţional este, aş putea să spun, o obligaţie în fiecare competiţie, să existe, adică domnule trebuie să arătăm că ne mândrim că suntem români”, spune Marius Iliescu, antrenor de volei.
În acest moment imnul de stat se intonează doar la competiţiile internaţionale. Proiectul de lege propune ca imnul să se audă la toate întrecerile de nivel naţional indiferent de categoriile de vârstă. Iniţiatorii sunt mai mulţi lideri ai PSD, printre care chiar preşedintele partidului, Liviu Dragnea.
„Încercăm să le insuflăm respectul şi dragostea către un simbol ,sau cel mai important simbol al naţiei, acela care este drapelul şi imnul naţional”, spune Florin Iordache, deputat PSD, iniţiatorul legii.
Legea vine după incidentul de la Sfântul Gheorghe când la un meci din Liga Naţională de Baschet Feminin după imnul naţional s-a intonat imnul Tinutului Secuiesc. Ulterior ministrul Tineretului şi sportului a trimis o circulară la toate federaţiile de sport în care preciza că imnul de stat se intonează doar la competiţiile internaţionale, nu şi la cele naţionale, lucru care i-a atras numeroase critici.