Federația Internațională de Șah (FIDE) a decis că femeile transgender nu pot concura la evenimentele oficiale ale acestui sport dedicate femeilor, până când oficialii săi nu fac o analiză a situației, relatează The Guardian.
Decizia FIDE, care are sediul la Lausanne, Elveția, a fost publicată luni și a atras critici din partea grupurilor de sprijin și a susținătorilor drepturilor transgender.
FIDE a spus că alături de federații naționale au primit din ce în ce mai multe cereri de înscriere la competițiile feminine din partea jucătorilor care se identifică drept transgender, și că participarea femeilor transgender va depinde de o analiză a cazurilor la nivel individual. Acest proces, însă, ar putea dura până la doi ani.
„Schimbarea de gen este o schimbare care are un impact semnificativ asupra statutului unui jucător și asupra eligibilității viitoare la turnee, prin urmare poate fi făcută numai dacă există o dovadă relevantă a schimbării”, a spus federația.
„În cazul în care genul a fost schimbat, de la bărbat la femeie, jucătorul nu are dreptul de a participa la evenimentele oficiale organizate pentru femei sub egida FIDE, până când se ia o decizie suplimentară în acest sens”, transmite forul internațional.
Acesta a recunoscut că întrebările referitoare la jucătorii transgender au reprezentat o „problemă în evoluție pentru lumea șahului” și că „poate fi nevoie de o politică suplimentară în viitor, în conformitate cu dovezile obținute după investigații amănunțite”.
Niciun oficial de la vârful federației cu sediul la Lausanne nu a răspuns la e-mailurile adresate, pentru comentarii suplimentare.
Vestea deciziei vine în timpul Cupei Mondiale organizată în Azerbaidjan de FIDE, la care participă jucători de top, inclusiv Magnus Carlsen, numărul 1 mondial.
Federația are competiții care permit participarea tuturor jucătorilor, precum și categorii specializate pentru femei, jucătoare tinere și chiar meciuri cu computere.
Multe sporturi care implică activitate fizică intensă – ceea ce nu e cazul șahului – au adoptat politici restrictive față de sportivii transgender în ultimii ani.
Astfel, Federația Internațională de Ciclism s-a alăturat Federației Internaționale de Atletism și celei de Înot, în adoptarea unor restricții în cazul sportivilor transgender.
Luna trecută, Federația Internațională de Ciclism a decis că sportivii transgen care au făcut tranziția după pubertatea masculină nu vor mai putea concura în cursele feminine.
Editor : Liviu Cojan